Materiale din compartiment: Photo gallery |

Dicescu Anastasia

S-a născut la 27 februarie în anul 1887 în satul Gălești, judeţul Orhei, Moldova.

A studiat canto la Conservatorul de la Odesa şi la Academiile de Muzică de la Sanct Petersburg şi Roma. Debutează în scenă în anul 1908. Devine membră a Societăţii Lirice Române în anul 1916.

A concertat pe scena Operei Române de la Cluj, în perioada anilor 1919-1935. La Chişinău pune bazele „Societăţii Muzicale Române", iar începînd cu anul 1918 deţine funcţia de preşedinte al acesteia pînă în anul 1940, cînd este nevoită să se refugieze.

A activat în paralel şi în calitate de directoare şi profesoară a clasei de operă la Conservatorul „Unirea" de la Chişinău ‒ 1919-1936, face naveta, lucrînd şi în calitate de profesoară de canto la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti din anul 1936 pînă în 1942.

Artista lirică de excepţie, soprana lejeră Anastasia Dicescu a excelat în rolurile principale din operele: Violeta ‒ „Traviata", Aida din opera cu acelaşi titlu şi Gilda ‒„Rigoletto" de G. Verdi; Margareta ‒ „Faust" de Ch. Gounod; Rosina ‒ „Bărbierul din Sevilla" de G. Rossini ş. a.

Viaţa intensă trăită la maxim, munca fără de cruţare, au făcut-o să uite de propria-i sănătate. Se îmbolnăveşte de tuberculoza, stingîndu-se din viață răpusă de boală în comuna Bucerdea-Grânoasa, din apropierea Blajului, judeţul Alba în anul 1945.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
3363 locuitori

Cioreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cioreşti şi Vulcăneşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3363 de locuitori. Satul Ciorești a fost menționat documentar în anul 1545.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.