Chițaniuc Tamara

Tamara Chițaniuc (născută Ababii) – cîntăreață de muzică populară, născută la 30 ianuarie 1951 la Căzănești, Telenești. Primele lecții de muzică le-a luat în corul din sat, iar mai tîrziu - de la acordeonistul Călin Grigore Roman în satul de baștină, unde exista un taraf, condus de acesta.

Absolvise Colegiul de Muzica „Stefan Neaga", facultatea dirijat coral (1966 - 1969). În anii 1970 -1971, solistă în orchestra ansamblului de dansuri populare "Joc" și capela corală "Doina".

Tamara Chițaniuc studiază maiestria actoriceasca la un studio de pe linga „Moldova-film". Cînd se stabilește la Bălți, se angajează la Teatrul Dramatic „V. Alecsandri" (1972-1976), unde i s-au încredințat roluri importante, cîntă în Orchestra „Lăutarul" de la Bălți, cu care cutreieră întrega lume. A colaborat cu orchestra de muzică populară "Mugurel" (din 1988), solistă a Filarmonicii din Chișinău. In 1980 ia premiul I la Concursul Republican televizat „Cîntați cu noi". Cînta la un prestigios festival internațional de la Moscova, după care i se acordă titlul de Lucrător Eminent în Artă.

Tamara Chițaniuc s-a învrednicit de marele premiu la Festivalul-concurs de romanțe "Crizantema de argint" ( Chișinău, 1993). A colaborat cu muzicienii Ion Dascăl, Dumitru Căldare. A înregistrat la radio Chișinău cântece populare.

Televiziunea Națională realizează un film intitulat „Cîntă Tamara Chițaniuc".

A fost o cîntăreață cu caracter, foarte bună, o cîntăreață care simțea cîntecul, ea niciodata nu cînta așa, pur și simplu, venea mereu în scenă să-și exprime un gînd, un mesaj. O prindea de minune baladescul", spune dirijorul Orchestrei „Folclor" Petre Neamțu. Una din ultimele romanțe din repertoriul cîntăreței, pe care o cînta cu mult drag și cu multă durere, a fost în memoria Mariei Dragan și se numea „Să mă zidiți în cîntec".

Tamara Chițaniuc a decedat la finele lunii februarie 2007 și a fost înmormîntată la Cimitirul Central din Chișinău.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
100 locuitori

Marianca de Sus este un sat din cadrul comunei Zaim, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 100 de oameni. Satul Marianca de Sus a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.