20 september 2021, 10:30 views 1889
Intrarea de vest a Stadionului Republican din Chișinău trebuie păstrată și restaurată. Opinie
20 september 2021, 10:30 views 1889

Intrarea de vest a Stadionului Republican din Chișinău trebuie păstrată și restaurată. Opinie

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova recomandă conservarea și restaurarea intrarea de vest a Stadionului Republican din Chișinău de pe strada Izmail și blocul administrativ, care este un important monument de arhitectură urbană.

Despre aceasta pentru Noi.md a relatat directorul agenției respective, Ion Ștefăniță.

Stadionului Republican din Chișinău, amplasat pe strada Tighina, 12, a fost construit în perioada anilor 1950-decembrie 1951. În anul 1974 el a fost reconstruit, fiind extins pînă la 21 580 locuri.

Actualmente, terenul unde cîndva aveau loc diferite competiții sportive este subiect de dispute, în special după ce, printr-o hotărîre de guvern, aici ar urma să fie construită Ambasada SUA.

În iunie 2021, Guvernul a refuzat să transmită Stadionul Republican, care stă în ruine, în centrul Capitalei, de mai mulți ani, în subordinea primăriei Capitalei.

Locația, unde și Statele Unite ar dori să-și construiască o nouă ambasadă, este disputată între instituțiile statului, dar nici una dintre ele nu a luat încă o decizie finală privind viitorul acestui stadion.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a transmis o scrisoare Parlamentului Republicii Moldova, Președinției Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova și Agenției Proprietăți Publice în vederea transmiterii din proprietatea statului în proprietatea municipiului Chișinău a terenul Stadionului Republican din Chișinău.

„Guvernul ne-a spus nu, Președinția a menționat că nu ține de ea, iar Parlamentul, cred că nu a răspuns încă”, a declarat anterior primarul Ion Ceban.

Primăria municipiului Chișinău vrea ca mai multe clădiri și locații din capitală să treacă în proprietatea municipalității și să fie reabilitate. Este vorba despre Circul, Manejul de Atletică Ușoară, Clădirea distrusă de lîngă Artico - Liceul Real, Palatul Feroviarilor, Pădurea de la Porțile orașului și Stadionul Republican.

În același timp, potrivit lui Ion Ștefăniță, Agenția monumentelor recomandă păstrarea și conservarea intrării de vest, cea de pe strada Ismail și a blocului administrativ al Stadionului Republican care este o importantă relicvă a arhitecturii urbane.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , stadion , restaurare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1113 locuitori

Horodca este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Horodca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Ialoveni și la 47 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1113 oameni. Satul Horodca a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.