03 april 2018, 14:00 views 13403
Cînd luminile stradale vor începe să-i urmărească pe chișinăuieni?
03 april 2018, 14:00 views 13403

Cînd luminile stradale vor începe să-i urmărească pe chișinăuieni?

Lidia Ceban

Trei sferturi din bugetul Întreprinderii Municipale „Lumteh” merge la achitarea energiei electrice consumate pentru iluminatul stradal al Chișinăului.

Cheltuielile pentru electricitate, întreținere și deservire ar putea fi reduse prin trecerea la sursele de lumină LED. În capitala Moldovei doar trei străzi beneficiază de un sistem de iluminat modernizat în totalitate. Felinare LED sînt instalate la trecerile de pietoni și pe diferite străzi. Modernizarea la scară largă, deocamdată, este imposibilă, din lipsa unui program complex și a mijloacelor financiare.   

Trăim într-o perioadă cînd lumea întreagă caută variante de a economisi energia electrică și modalități de a reduce la minimum impactul negativ asupra mediului. În acest context, problema implementării unei iluminări eficiente devine tot mai acută. Pentru moment, cea mai răspîndită este iluminatul LED. Sursele de lumină LED înlocuiesc activ lămpile luminiscente și becurile cu consum mic de energie. În diverse orașe ale lumii ele sînt utilizate la iluminatul străzilor, a carosabilului, a zonelor verzi, caselor, unităților industriale și de menire socială.

Grație unui șir de avantaje față de alte surse de lumină, iluminatul LED este lider al pieței. Unu – termenul de exploatare a LED-urilor este de 5-10 ori mai mare decît cel al obișnuitelor lămpi luminiscente  (cca 50 de mii de ore). Doi – lumina albă este identică cu cea de zi, deci apropiată celei firești. Trei – LED-urile consumă de 1,5-2 ori mai puțină energie electrică. Patru – prin instalarea senzorilor de iluminare și mișcare, iluminatul LED poate deveni inteligentă: dacă e nevoie, lumina va fi mai intensă, iar în absența mișcării – mai palidă.   

Ziua de ieri

Problema modernizării iluminatului stradal în capitala moldovenească a fost dezbătută în cadrul consultărilor publice organizate de Primărie pe 14 februarie. Conform consilierului municipal Anton Leadschi, actualul sistem de iluminat din Chișinău este învechit și necesită modernizare. În mare parte, lămpile au aceeași putere, iluminatul este dirijat manual și pe toate sectoarele de drum randamentul iluminării este scăzut. Termenul de funcționare a lămpilor în capitală ajunge la 28 de mii de ore, nu există servicii de deservire garantată sau antivandalism.

Spre deosebire de iluminatul LED, în care fluxul de lumină este difuzat uniform și asigură un nivel redus de orbire a participanților la trafic, cea existentă momentan în capitală are pete întunecate între suporturi, înregistrează un nivel sporit de orbire a șoferilor și menține același nivel de iluminat pe toate sectoarele, fapt soldat cu utilizarea ineficientă a fluxului de lumină.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2440 locuitori

Nimereuca este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cerlina și Nimereuca. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Soroca și la 154 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2440 de oameni. Satul Nimereuca a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.