|
Pe malul stîng al Nistrului, a avut loc comemorarea eliberatorilor căzuți în primăvara anului 1944
Acum 80 de ani, în aprilie, armata sovietică a eliberat malul stîng al Nistrului de invadatorii naziști, orașele Tiraspol, Grigoriopol, Dubăsari și Slobozia.
Pe 12 aprilie, la Tiraspol, steagul roșu al Victoriei a fost arborat pe clădirea pe jumătate distrusă a teatrului din oraș. 974 de zile și nopți tragice de ocupație au luat viața a peste patru mii de oameni.
Mihail Pavlovici Kotloveț, originar din Belarus, raionul Mozyr, regiunea Gomel, Erou al Uniunii Sovietice, a luat parte la eliberarea Tiraspolului, era comandantul unui batalion de tancuri. La 13 aprilie 1944, batalionul de tancuri al căpitanului Kotloveț a forțat cu succes rîul Nistru în apropierea satului Tașîc, raionul Grigoriopol, a ocupat capul de pod de pe malul vestic al acestuia și a străpuns apărarea inamicului.
În aceste bătălii, Kotloveț a distrus personal 4 tancuri și 2 unități de artilerie autopropulsati ale inamicului. Bravul combatant a căzut la datorie în luptă la 6 octombrie 1944. A fost înmormîntat în orașul Tiraspol într-un mormînt comun. Străzile din Tiraspol și din Mozyr poartă numele eroului. Vera Kazimirovna Ketlinskaya, scriitoare, laureată a Premiului de Stat al URSS, i-a dedicat cartea sa „Tancurile au întors spre Vest” slăvitului fiu al poporului belarus.
Cu ocazia Primăverii Eliberării-44, peste tot se organizează întîlniri comemorative și evenimente festive. Pe 26 aprilie, la Tiraspol, au fost depuse flori proaspete la Memorialul Gloriei, unde sînt înmormîntați într-un mormînt comun 1.200 de soldați sovietici care au murit în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei în luptele pentru Tiraspol.
În semn de recunoștință și respect față de eroii, participanții la Marele Război pentru Apărarea Patriei, flori au fost depuse la Focul Veșnic și la plăcile de granit ale complexului memorial de către reprezentanții autorităților, corpul diplomatic al Republicii Belarus în Moldova, președintele și membrii societății de cultură belarusă de la Tiraspol, președintele Consiliului de coordonare a organizațiilor belaruse din Moldova, șeful Centrului cultural belarus din Moldova.
O completare strălucită a acestui eveniment a fost evenimentul tematic „Unde începe Patria...”, prilejuit, de asemenea, de celebrarea celei de-a 80-a aniversări a eliberării Tiraspolului de sub ocupația nazistă. Acesta a avut loc în Centrul cultural-educațional Sfinții întocmai cu Apostolii Kiril și Metodiu al UPS T.G. Șevcenko.
Evenimentul a început cu un scurt tur al expoziției din fondurile „Muzeului Unit al Tiraspolului” „Contribuția cetățenilor Tiraspolului la Marea Victorie...”.
Pentru oaspeți, pe scena sălii au fost difuzate secvențe din filmul "Scut și sabie", a fost prezentat un spectacol de teatru pe bază coregrafică: „Și în fiecare inimă nu se uită numele eroilor căzuți la datorie”. Copiii au recitat poezii și au dansat, au cîntat cîntece din anii războiului.
Marina Șimanovskaia
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1806
- Populația:
- 1143 locuitori
Aluatu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Aluatu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1143 de oameni. Satul Aluatu a fost menționat documentar în anul 1806.
Comments
(0)