Grigoriopol, UTA din stinga Nistrului
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1792
- Populația:
- 11473 locuitori
Grigoriopol este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 53 km de Chișinău. Conform recensămîntului din 2004 orașul avea o populație de 11 473 locuitori. Orașul Grigoriopol a fost întemeiat în anul 1792.
[în sus]Populația
Conform recensămîntului din 2004 orașul avea o populație de 11 473 locuitori.
[în sus]Istoria localitații
Orașul Grigoriopol a fost întemeiat în anul 1792 pe locul sloboziei Ciorna, de către armenii veniți din Izmail, Chilia și Căușeni.
Arheologii consideră că primii oameni s-au stabilit aici cu traiul mai mult de 14 mii de ani în urmă. Au fost depistate urme de vechi așezări, cu rămășițe ale uneltelor de muncă din cremene din paleolitic. Migratorii turanici au lăsat 9 movile funerare. Primele aşezări ale moldovenilor , fugiți pe Nistru de opresiunea fiscală exagerată apar în secolele XVII-XVIII. Acestea sînt Speia, Teia, Taşlîc, Butor, Delacă, Mălăieşti. Se ştie, că Tratatul de pace de la Iaşi din 1791 oferă dreptul asupra acestei regiuni Rusiei.
În 1792, pe locul sloboziei Ciorna ia naştere colonie armenească Grigoriopolis. Planul construcţiei oraşului, fiind planificat de la bun început ca localitate urbană, a fost aprobat de Ecaterina II în acelaşi an. Există două versiuni privind originea numelui orașului: unii consideră că denumirea Grigoriopol a fost adoptată în cinstea cneazului Grigori Potiomkin, care a contribuit la constituirea coloniei armene; o altă versiune susține că armenii şi-au denumit aşezarea în cinstea Sf. Grigorie, iluminătorul întregii Armenii.
La 1799, în primii 7 ani de existenţă ai orașului numărul localnicilor a ajuns la 3435 de oameni. În 1804 cîrmuirea duhovnicească armeană îl trimite pe preotul Ovanes Barhadurov la tratament în Moldova, dar acesta rămîne în Botoşani, unde, de asemenea, era o biserică armenească. În 1887 orașul avea deja 6165 de locuitori și devine un centru economic și comercial important. Populația se ocupa de agricultură și meșteșuguri, în primul rînd prelucrarea pieilor și confecționarea diferitor articole din piele.
Grigoriopol făcea parte din județul Tiraspol, gubernia Herson. În 1924 este parte a RASSM. În același an primește statut de orășel în cadrul raionului Dubăsari.
În perioada sovietică la Grigoriopol au fost puse în funcțiune întreprinderi industriale și de prelucrare a producției agricole. Orașul are o fabrică de conserve, , fabrică de mobilă, fabrică de galanterie-textilă, combinat de panificaţie, o carieră pentru extracția de pietriș, carieră de piatră, moară, oloiniţă, fabrică de vinificatie, bază auto, centru de colectare a cerealelor.
Biserică creştină, biserică armenească, 3 şcoli, 4 biblioteci, 2 grădinite de copii, casă de cultură, cinematograf, centru de telecomunicatii, spital de circumscripţie, policlinică, farmacie, hotel, stadion, parc.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1496
- Populația:
- 1508 locuitori
Călmăţui este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Călmăţui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1508 oameni. Satul Călmățui a fost menționat documentar în anul 1496.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.