|
Photo: sfsfatulparintilor.ro |
Cum să alegem o pîine sănătoasă pentru noi
O cumparam zilnic si o consumam la fiecare masa, impreuna cu mai toate felurile de mancare. Paine alba, bagheta, paine graham, secara sau alte specialitati, nici nu o mai trecem pe listele de cumparaturi, fiindca este de la sine inteles ca painea trebuie cumparata si ca nu trebuie sa lipseasca de pe mesele noastre.
Cand o cumparam, de obicei ne gandim doar la propriile gusturi sau, cel mult, la care sortiment ne face cu ochiul cel mai tare, in functie de aspect, neluand in calcul si proprietatile nutritive ale acestor tipuri de paine – detaliile cele mai relevante, pana la urma, pentru propria noastra sanatate. Iata ce trebuie sa stim despre cele mai importante si cunoscute tipuri de paine de pe piata noastra:
1. Pîinea albă sau franzela clasică
Este facuta din faina alba de grau, apa, sare, drojdie si... multi amelioratori, adica nelipsitele E-uri, menite s-o faca pufoasa si rezistenta in timp, astfel incat sa nu se invecheasca in 24 de ore. Cu cat painea este mai alba, cu atat valoarea ei nutritiva este mai mica! Asadar, evitati atat cat puteti painea alba, in general. Avand mult amidon, ea nu face altceva decat sa va aduca multe calorii goale, fara sa va hraneasca sanatos. Este o paine ieftina, creata astfel incat producatorii sa-si permita un pret cat mai mic la vanzare.
2. Bagheta „franțuzească"
De foarte multe ori nu e decat aceeasi franzela alba, dar cu o alta forma. Bagheta autentic frantuzeasca contine mult mai putini amelioratori, costa mai mult si se invecheste mai repede. Miezul nu este atat de pufos, pentru ca nu se folosesc „afanatori" – alte chimicale folosite din plin la fabricarea painii albe romanesti.
3. Pîinea graham
Teoretic este o paine foarte sanatoasa, preparata din faina" neagra", adica rafinata mai putin, si, deci, mult mai hranitoare. Are mai multe fibre si mai putin amidon, asa ca se poate spune ca si ingrasa mai putin si aduce beneficii mari aparatului digestiv (tocmai datorita continutului bogat in fibre). Atentie, insa, caci painea graham este usor de falsificat: in loc de faina neagra integrala se poate folosi tot faina alba, care se coloreaza chimic, astfel incat painea sa para graham, in timp ce noi cumparam tot o paine alba. Pretul este un indiciu important: grahamul autentic costa mai mult cu aproximativ 30% – 50% fata de painea alba sau grahamul falsificat.
4. Pîinea de secara
Din aceeasi gama ca si grahamul, painea de secara e chiar si mai indicata, pentru ca faina de secara are un continut si mai mare de fibre si proteine decat faina de grau. La fel ca si grahamul, painea de secara se poate falsifica cu aceleasi procedee. Cititi bine eticheta si urmariti pretul.
5. Pîinea cu semințe
De floarea soarelui, de dovleac, in etc – o paine foarte sanatoasa, atata timp cat contine cu adevarat seminte intr-o cantitate suficienta. Cititi pe eticheta procentul de seminte folosit la fabricarea painii respective!
Sfaturi utile: pîinea este un aliment indispensabil unei alimentații sănătoase, pentru că ea conține complexul de vitamina B, atît de important pentru o buna funcționare a întregului organism! Evitați orice tip de pîine albă și reorientați-vă către alte tipuri de pîine, fabricate cu făina integrală! Eticheta și prețul rămîn, și în cazul pîinii, două indicii în baza cărora putem alege!
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1617
- Populația:
- 652 locuitori
Cozeşti este un sat din cadrul comunei Grigorăuca, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Sîngerei și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 652 de oameni. Satul Cozești a fost menționat documentar în anul 1617.
Comments
(1)