|
Moldoveanul care la 22 de ani este campion mondial la karate (Foto)
La ai săi 22 de ani, Vitalii Spînu are peste 100 de medalii și 20 de cupe în domeniul karateului, fiind și campion mondial la acest sport. Tînărul a deschis propria școală de karate și crede cu tărie că și copiii săi îi vor urma calea.
Fiind vădit impresionați de reușitele moldoveanului, nu am putut să nu vi-l prezentăm, dar și să-l întrebăm despre planurile sale pe viitor, dar și beneficiile practicării karateului.
Student la Universitatea Sportivă de Educaţie Fizică şi Sport, specialitatea Tehnologia antrenamentului sportiv, Vitalii a îndrăgit karateul încă din primii ani de copilărie. „Sînt recunoscător părinților mei, care au insistat să practic karate pînă la 14 ani, iar după această vîrstă a început să-mi placă, avînd motivație enormă de a fi mai bun decît ceilalți. Primul pas în sala de karate l-am făcut la vîrsta de 5 ani și deja de 17 ani practic zilnic acest gen de sport", menționează tînărul.
Vitalii a obținut victorie la un număr semnificativ de competiții, încetînd să ducă cont la mărimea colecției sale de medalii. Datorită întrecerilor la nivel internațional, a vizitat majoritatea țărilor europene. „Dacă să fiu sincer, nici nu știu la cîte competiții am participat și nici cîte medalii am. Recent le-am numărat și sînt peste 120 de premii. Participarea la concursuri internaționale are un mare avantaj: datorită sportului am călătorit în multe țări europene: România, Ucraina, Rusia, Belorusia, Franța, Italia, Ungaria, Germania, Austria, Polonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, etc.", spune Vitalii.
Participînd din 2007 la competiții mondiale, Vitalii are în palmaresul său o colecție impunătoare de medalii, cu care se mîndrește. „Sînt primul și unicul campion mondial și European la categoria de maturi din RM. Pentru mine cele mai reușite competiții au fost în 2015, cînd am început să particip pentru prima dată la maturi (21-39 ani). Chiar din prima am avut succes, reușind să cîștig locul 1 la europene și la mondiale. Eram încrezut în puterile mele, am luat o tactică bună și în momentul potrivit am făcut atacul, fapt pentru care am acumulat punctaj necesar", povestește sportivul.
Chiar dacă s-a afirmat în domeniul sportului datorită cîștigurilor frecvente, Vitalii susține că nu a avut niciodată un prim scop „acumularea de punctaj". El era mereu focusat pe tehnica sa și se gîndea la următoarea luptă. „La competițiile europene și mondiale, nu mă gîndeam la locul pe care îl voi obține după întrecere și nu fugeam la masa de arbitri să văd ce punctaj mi-au oferit. Îmi era indiferent, eram concentrat la următoarea luptă, poate asta și este cheia succesului meu. Pînă în 2015 eram dublu campion mondial, dar la cadeți (14-15 ani)", menționează campionul.
Pentru moment, Vitalii s-a retras din acest sport, însă nu a renunțat la el. Sportivul se antrenează în continuare și dorește să fie în formă indiferent dacă participă sau nu la întreceri. „Majoritatea timpului îl dedic sportului, pe lîngă antrenamentele zilnice de karate, practic sala de forță de 4 ori pe săptămînă. Pentru a învăța mai multe tehnici, navighez pe internet și urmăresc video pe youtube despre sport. Dacă nu priveam lecții online, probabil nu aveam să devin campion", zice sportivul.
Împreună cu jumătatea sa, Anastasia Schiba, Vitalii a deschis propria școală de karate, unde îi învață pe cei mici trucuri și le împărtășește experiența de sportiv. „În anul 2013 a fost fondată școala de karate, cu sediul la Bălți. De la început, copiii erau antrenați numai de nevasta mea Anastasia, eu fiind la studii în Chișinău, iar din acest an predăm împreună. Anastasia se ocupă cu copii mici cu vîrsta între 4-7 ani, iar eu de la 8 ani în sus. La moment în club sînt peste 30 de copii, dar în octombrie se va deschide o nouă sală și vom avea posibilități mai mari", relatează tînărul.
Recent, Vitalii a cerut-o în căsătorie pe prietena sa Anastasia, care îi împărtășește pasiunile față de sport. Tinerii doresc să formeze o familie, a cărei ocupaței de bază va fi sportul. „Desigur copiii mei vor face karate și cred că vor deveni chiar mai buni ca mine în acest domeniu. Datorită cunoștințelor mele de cîțiva ani în karate, le va fi cu mult mai ușor să obțină succes", conchide Vitalii Spînu.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Эффективная чистка печени всего одним стаканом этого напитка
- Вы не можете спать, у вас ломкие ногти и выпадают волосы? Вот то, что вы пропустили
- Памятка для родителей
- Что происходит в организме после употребления Кока-Колы
- Дети и старики всегда помогут в трудную минуту...
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1471
- Populația:
- 996 locuitori
Poiana este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Poiana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 10 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 996 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Poiana datează din anul 1471.
Comments
(0)