17 june 2024, 18:00 Kaleidoscope views 863
Vă ascult!
17 june 2024, 18:00 Kaleidoscope views 863

Vă ascult!

A asculta— asta nu înseamnă doar a auzi cuvintele rostite; este arta de a înțelege sensurile ascunse în spatele cuvintelor. Ascultarea activă are un efect benefic reciproc asupra tuturor interlocutorilor, scrie Psychology Today. Expertul recomandă cum e corect să organizăm acest proces.

Vorbirea este o abilitate vitală importantă, pe care o învățăm încă de la naștere. De fapt, vorbirea dezvoltată și abilitatea de a comunica este așa de apreciată la noi, că există mii de cursuri, în cadrul cărora viitorii jurnaliști, juriști, PR-manageri, redactori de discursuri și administratori deprind nenumăratele posibilități de comunicare eficientă. Accentele se pun de diverse aspecte ale acesteia: reflexie critică, vorbirea scenică, vorbire în fața camerei, abilitățile vorbirii scrise.

Dar cum stau lucrurile privind abilitatea de a asculta? Cu regret, răspunsul e că abilitatea de a asculta – chiar mai importantă în comunicarea interpersonală productivă, profesională, politică și globală – rareori ne este predată. E foarte dificil să găsești asemenea cursuri, cu excepția celor adresate viitorilor psihoterapeuți. Majoritatea părinților și a pedagogilor, la fel, nu dezvoltă la copii abilitățile de a asculta în procesul cunoașterii nuanțelor comunicării și relaționării. Cum putem reflecta critic și lua decizii echilibrate, dacă nu știm cum e corect să ascultăm?

"A asculta" nu este egal cu "a auzi"

Deși deseori ascultarea este înțeleasă ca audiția firească a cuvintelor rostite, în realitate ascultarea corectă nu este așa de simplă. Aste o abilitate obținută, care necesită practicare zilnică și disciplină, însă merită timpul și efortul depus. Ascultarea corectă ajută la studierea eficientă, acceptarea sau respingerea informației, și astfel la luarea deciziilor corecte. La fel de important este faptul, că ascultarea activă ne permite să înțelegem mai bine un alt punct de vedere, să găsim limbă comună, să stabilim încredere, să demonstrăm deschidere și receptivitate în comunicarea cu oamenii, dar și sporește șansele să fim auziți noi înșine.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

comunicare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1432
Populația:
14516 locuitori
Logo

Călăraşi este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Călăraşi. Amplasat pe ambele maluri ale rîului Bîc, oraşul Călăraşi este situat la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 14516 de locuitori. Localitatea a fost atestată documentar cu denumirea de Tuzara la 1432 – 1433, cînd Ilie Vodă dăruia slugii sale Staia „satul Tuzora pe Bîc”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.