17 iunie 2024, 18:00 Caleidoscop views 861
Vă ascult!
17 iunie 2024, 18:00 Caleidoscop views 861

Vă ascult!

A asculta— asta nu înseamnă doar a auzi cuvintele rostite; este arta de a înțelege sensurile ascunse în spatele cuvintelor. Ascultarea activă are un efect benefic reciproc asupra tuturor interlocutorilor, scrie Psychology Today. Expertul recomandă cum e corect să organizăm acest proces.

Vorbirea este o abilitate vitală importantă, pe care o învățăm încă de la naștere. De fapt, vorbirea dezvoltată și abilitatea de a comunica este așa de apreciată la noi, că există mii de cursuri, în cadrul cărora viitorii jurnaliști, juriști, PR-manageri, redactori de discursuri și administratori deprind nenumăratele posibilități de comunicare eficientă. Accentele se pun de diverse aspecte ale acesteia: reflexie critică, vorbirea scenică, vorbire în fața camerei, abilitățile vorbirii scrise.

Dar cum stau lucrurile privind abilitatea de a asculta? Cu regret, răspunsul e că abilitatea de a asculta – chiar mai importantă în comunicarea interpersonală productivă, profesională, politică și globală – rareori ne este predată. E foarte dificil să găsești asemenea cursuri, cu excepția celor adresate viitorilor psihoterapeuți. Majoritatea părinților și a pedagogilor, la fel, nu dezvoltă la copii abilitățile de a asculta în procesul cunoașterii nuanțelor comunicării și relaționării. Cum putem reflecta critic și lua decizii echilibrate, dacă nu știm cum e corect să ascultăm?

"A asculta" nu este egal cu "a auzi"

Deși deseori ascultarea este înțeleasă ca audiția firească a cuvintelor rostite, în realitate ascultarea corectă nu este așa de simplă. Aste o abilitate obținută, care necesită practicare zilnică și disciplină, însă merită timpul și efortul depus. Ascultarea corectă ajută la studierea eficientă, acceptarea sau respingerea informației, și astfel la luarea deciziilor corecte. La fel de important este faptul, că ascultarea activă ne permite să înțelegem mai bine un alt punct de vedere, să găsim limbă comună, să stabilim încredere, să demonstrăm deschidere și receptivitate în comunicarea cu oamenii, dar și sporește șansele să fim auziți noi înșine.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

comunicare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
333 locuitori

Pripiceni-Curchi este un sat din cadrul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina. Satul Pripiceni-Curchi este situat la o distanță de 23 km de orașul Rezina și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 333 de oameni. Satul a fost înființat în anul 1810.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.