03 september 2024, 13:30 Kaleidoscope views 2818
Cultura ne ajută să fim liberi și umani
Photo: tnob.md
03 september 2024, 13:30 Kaleidoscope views 2818

Cultura ne ajută să fim liberi și umani

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Știinţă şi Cul­tură, UNESCO, cere condiţii mai bune de lucru în sectorul Cul­turii, care a fost afectat deose­bit de dur în ultimii ani. Aceste condiţii ar putea fi asigurate, de exemplu, prin introducerea unui salariu minim şi asigu­rări sociale mai bune, notează UNESCO într-un raport privind politicile culturale publicat re­cent.

Potrivit acestui raport, circa 10 mi­lioane de oameni din întreaga lume au rămas fără locuri de muncă în industria culturală şi creativă, în 2020. În ţările luate în calcul în raport, pier­derile de venituri din acest sector au fost între 20% şi 40%, comunică moldovenii.md cu referire la vocea.md.

Directorul general adjunct al UNESCO pentru Cultură, Ernesto Ottone, a conchis că trebuie regîndită crearea unui mediu de lucru „sustenabil şi incluziv” pentru profesi­oniştii din domeniul artelor şi culturii din întreaga lume. În acelaşi timp, a subliniat acesta, cererea de cultură a crescut în timpul crizei de coronavirus.

Experţii citaţi în raport menţionează că susţinerea cu bani publici a cul­turii a scăzut încă din anii dinaintea pandemiei, ceea ce a făcut ca acest domeniu să fie şi mai profund afectat de criza legată de Covid-19.

Deşi pandemia a creat un spaţiu suplimentar pentru prestaţii culturale digitale, încasările în acest sector nu au putut compensa pierderile, a sta­bilit raportul. Astăzi, mai mult ca oricînd, este necesară o remunerare co­rectă pentru prestaţiile culturale vir­tuale, actualele modele favorizînd în principal un număr redus de artişti bine cunoscuţi.

În concluzie, cultura este un pi­lon important al societăţii, reușind cu ușurință să supraviețuiască într-o lume ce tinde spre tehnologizare. Așadar, ar trebui să protejăm cultura, pentru că: prin intermediul ei putem reflecta asupra convenţiilor sociale și le putem transforma; ea este cea care ne ajută să ne exploatăm creativita­tea; este adesea prima și ultima sal­vare a libertăţii în circumstanţele unui sistem politic-social; este unul dintre elementele-cheie care ne ajută să fim umani; și în numele salvării creativităţii umane avem nevoie să protejam și să respectăm cultura.

Concluzionăm cu un ultim citat, așa cum spunea Kenneth Kaunda (pri­mul președinte al Republicii Zambia): „O ţară fără cultură e ca un trup deca­pitat”.

Acest deziderat aplicat culturii îl putem raporta la nivel mondial tuturor culturilor. Mai ales unor reprezentanți ai poporului, care la începutul secolului XXI au ales că cea mai bună cale de conviețuire pe această palmă de pă­mînt este Teatrul de război cu toată artileria grea, și nu pacea, și nu Marele Teatru de Operă și Balet.

 

Source: vocea.md

Keywords:

ONU , cultura , libertate , umanitatea

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
969 locuitori

Egorovca este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Egorovca, Ciuluc și Catranîc. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 969 de oameni. Satul Egorovca a fost menționat documentar în anul 1915.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.