22 february 2012, 12:11 Kaleidoscope views 3543
22 february 2012, 12:11 Kaleidoscope views 3543

Plante care au încolţit după 32 000 ani


Foto: descopera.ro 

Cercetătorii ruşi au descoperit, pe malurile unui fluviu din Siberia, seminţele unei plante depozitate de popîndăii arctici în urmă cu peste 32 000 de ani, scrie The New York Times. Spre surpriza tuturor, semintele străvechi au încolţit odată ce li s-au oferit condiţii propice în laboratoarele Academiei de Ştiinţe din Moscova.

Seminţele plantei Silene stenophylla au fost descoperite pe malurile fluviului Kolîma, în apropiere de un sit paleontologic foarte bogat în fosile de mamuţi.

Înainte de descoperirea acestor seminţe, care prezentau încă potenţial de germinare, recordul fusese deţinut de cîteva seminţe de palmier cu vechimea de circa 2.000 ani, descoperite în ruinele fortăreţei Masada din Israel.

Echipa de cercetători condusă de profesorul David Ghilicinsky (decedat din nefericire la cîteva zile după descoperire), a identificat seminţele în cauză, în circa 70 de vizuini de popîndăi, care le strînseseră în urmă cu multe milenii, pe post de rezervă de alimente pentru iarnă.

"Acesta este de departe cel mai extraordinar exemplu de longevitate descoperit pînă în prezent lîn lumea vie", declară entuziasmat Robin Probert, directorul departamentului de conservare din cadrul celebrei UK's Millenium Seed Bank.

Planta Silene stenophylla creşte încă în tundrele siberiene, iar cercetătorii care au comparat exemplare actuale cu cele de acum 32 000 de ani, au descoperit unele mici diferenţe la nivelul formei petalelor şi organelor sexuale ale florilor, diferenţe pentru care încă încearcă să găsească o explicaţie.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
506 locuitori

Moara Domnească este un sat din cadrul comunei Viişoara, raionul Glodeni. Localitatea Moara Domnească se afla la distanța de 17 km de orașul Glodeni și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 506 oameni. Satul Moara Domnească este atestat în 1812.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.