22 februarie 2012, 12:11 Caleidoscop views 3621
22 februarie 2012, 12:11 Caleidoscop views 3621

Plante care au încolţit după 32 000 ani


Foto: descopera.ro 

Cercetătorii ruşi au descoperit, pe malurile unui fluviu din Siberia, seminţele unei plante depozitate de popîndăii arctici în urmă cu peste 32 000 de ani, scrie The New York Times. Spre surpriza tuturor, semintele străvechi au încolţit odată ce li s-au oferit condiţii propice în laboratoarele Academiei de Ştiinţe din Moscova.

Seminţele plantei Silene stenophylla au fost descoperite pe malurile fluviului Kolîma, în apropiere de un sit paleontologic foarte bogat în fosile de mamuţi.

Înainte de descoperirea acestor seminţe, care prezentau încă potenţial de germinare, recordul fusese deţinut de cîteva seminţe de palmier cu vechimea de circa 2.000 ani, descoperite în ruinele fortăreţei Masada din Israel.

Echipa de cercetători condusă de profesorul David Ghilicinsky (decedat din nefericire la cîteva zile după descoperire), a identificat seminţele în cauză, în circa 70 de vizuini de popîndăi, care le strînseseră în urmă cu multe milenii, pe post de rezervă de alimente pentru iarnă.

"Acesta este de departe cel mai extraordinar exemplu de longevitate descoperit pînă în prezent lîn lumea vie", declară entuziasmat Robin Probert, directorul departamentului de conservare din cadrul celebrei UK's Millenium Seed Bank.

Planta Silene stenophylla creşte încă în tundrele siberiene, iar cercetătorii care au comparat exemplare actuale cu cele de acum 32 000 de ani, au descoperit unele mici diferenţe la nivelul formei petalelor şi organelor sexuale ale florilor, diferenţe pentru care încă încearcă să găsească o explicaţie.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
2240 locuitori

Podoimița este un sat din cadrul comunei Podoima din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Camenca și la 144 km de Chișinău. Populaţia satului Podoimița alcătuia 2 240 oameni în anul 2000. Satul Podoimița a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.