30 september 2023, 11:00 Celebrities views 1698
Petru Lucinschi, despre Ion Druță :
30 september 2023, 11:00 Celebrities views 1698

Petru Lucinschi, despre Ion Druță : "Întreaga lui viață a fost o luptă"

Cel de-al doilea președinte al R.Moldova, Petru Lucinschi, a transmis un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în neființă a scriitorului Ion Druță, anunță Noi.md.

"Oștean al neamului, de un curaj fără egal" - așa își amintește de celebrul dramaturg moldovean fostul demnitar.

Fostul președinte a remarcat că multe dintre victoriile Moldovei și ale moldovenilor se datorează maestrului Druță.

"Povara Demnității

Întreaga lui viață a fost o luptă. Dacă referindu-ne la alți creatori această bine cunoscută afirmație este mai degrabă o metaforă, în cît îl privește pe Druță - ea exprimă adevărul curat.

Oștean al neamului, de un curaj fără egal, înarmat prin bunăvoința Celui de Sus cu o armă de o putere uluitoare, care își zice simplu-talent - Ion Druță a luptat pînă în ultima clipă a viețuirii sale în această lume pentru demnitatea noastră, a tuturor. Multe dintre victoriile Moldovei și moldovenilor, multe dintre realizările spirituale răsărite pe această palmă de pămînt se datorează Maestrului.

Încă prin anii șaizeci ai secolului trecut, Ion Druță a pus problema alfabetului latin și limbii de stat.

Nu în discuții private, ci în plină voce de la tribuna Congresului Scriitorilor din Moldova. Firește, problematica satului nostru și-a găsit o largă reflectare în cele mai de seamă scrieri de proză și dramaturgie a scriitorului.„Dincolo de naţionalitate, suntem, cu toţii pămînteni, suntem membrii unei singure familii, şi pentru a supravieţui în această epocă, popoarele lumii tot mai des şi mai des se vor întîlni la masa rotundă a viitorului.”Sunt rînduri dintr-un celebru eseu al Maestrului, rînduri care trădează o distinsă viziune umanistă asupra destinului Planetei".

"Drum bun în veșnicie, iubite Maestre. Îți vom fi recunoscători de-a pururi pentru tot ce ai zămislit ș ai clădit pe acest pămînt", se arată în mesajul semnat de Petru Lucinschi.

Amintim că scriitorul Ion Druță s-a stins din viață în data de 28 septembrie. Cu mesaje de condoleanțe au venit șefa statului, dar și ministrul Culturii. Potrivit testamentului lui Ion Druță, maestrul și-a dorit să fie înmormîntat la Soroca.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
106 locuitori

Antonovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 10 km de oraşul Sîngerei şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Antonovca a fost întemeiat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.