27 may 2013, 11:12 Celebrities views 6075
27 may 2013, 11:12 Celebrities views 6075

Cineastul Victor Andon a marcat 60 de ani de activitate

În țara noastră, e puțin probabil să mai existe cineva care să cunoască despre arta cinematografică mai mult decît Victor Andon. În cei 60 de ani de activitate, el a lăsat o moștenire vastă: aproximativ 30 de cărți, peste 30 de scenarii pentru documentare și filme artistice, numeroase filme editate, articole și recenzii.

"Sînt mîndru că tot ce am făcut va rămîne în cărțile mele despre filme, teatre, actori și regizori. Pentru mine, cinematograful este toată viața mea, e pasiunea mea și percepția mea asupra lumii", i-a mărturisit reporterului NOI.md Victor Andon.

În timpul întregii sale cariere, Victor Andon a trecut prin diferite etape. El a fost director de cinematograf, redactor-șef adjunct al studioului "Moldova-film", scenarist, editor de filme, critic și membru al Uniunii Cineaștilor. El chiar a jucat în două filme și a activat ca operator. Dar maestrul afirmă că ocupația sa preferată este filmografia – scrierea istoriei cinematografiei. Doar el o cunoaște în detalii, nume și fapte. Despre filme, actori și evenimente cinematografice el poate vorbi la nesfîrșit.

O oportunitate unică – de a învăța istoria cinematografiei moldovenești din prima sursă – o au și studenții de azi. Celebrul critic de film continuă să susțină prelegeri la Universitatea Slavonă și să scrie cărți. Recent, el a publicat cartea "Reportaj de la înălțimea celor 80" – o confesiune, în mare parte autobiografică, a cineastului.

 

Sursa: NOI.MD

Keywords:

aniversarea , cinematograf , film

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
429 locuitori

Hutulu este un sat din cadrul comunei Lebedenco, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cahul și la 188 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 429 de oameni. Satul Hutulu a fost menționat documentar în anul 1861.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.