27 mai 2013, 11:12 Personalități views 6146
27 mai 2013, 11:12 Personalități views 6146

Cineastul Victor Andon a marcat 60 de ani de activitate

În țara noastră, e puțin probabil să mai existe cineva care să cunoască despre arta cinematografică mai mult decît Victor Andon. În cei 60 de ani de activitate, el a lăsat o moștenire vastă: aproximativ 30 de cărți, peste 30 de scenarii pentru documentare și filme artistice, numeroase filme editate, articole și recenzii.

"Sînt mîndru că tot ce am făcut va rămîne în cărțile mele despre filme, teatre, actori și regizori. Pentru mine, cinematograful este toată viața mea, e pasiunea mea și percepția mea asupra lumii", i-a mărturisit reporterului NOI.md Victor Andon.

În timpul întregii sale cariere, Victor Andon a trecut prin diferite etape. El a fost director de cinematograf, redactor-șef adjunct al studioului "Moldova-film", scenarist, editor de filme, critic și membru al Uniunii Cineaștilor. El chiar a jucat în două filme și a activat ca operator. Dar maestrul afirmă că ocupația sa preferată este filmografia – scrierea istoriei cinematografiei. Doar el o cunoaște în detalii, nume și fapte. Despre filme, actori și evenimente cinematografice el poate vorbi la nesfîrșit.

O oportunitate unică – de a învăța istoria cinematografiei moldovenești din prima sursă – o au și studenții de azi. Celebrul critic de film continuă să susțină prelegeri la Universitatea Slavonă și să scrie cărți. Recent, el a publicat cartea "Reportaj de la înălțimea celor 80" – o confesiune, în mare parte autobiografică, a cineastului.

 

Sursa: NOI.MD

Cuvinte cheie:

aniversarea , cinematograf , film

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
141 locuitori

Moleşti este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Localitatea se afla la distanţa de 16 km de orașul Glodeni şi la 191 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 141 de oameni. Satul Molești a fost întemeiat în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.