15 january 2013, 14:12 Celebrities views 8910
15 january 2013, 14:12 Celebrities views 8910

La Chişinău a fost inaugurat Anul Spiridon Vangheli

La Chişinău a fost inaugurat Anul Spiridon Vangheli. Acţiunea s-a desfăşurat în contextul Zilei Culturii Naţionale, care este marcată astăzi, în premieră în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Festivitatea de inaugurare a avut loc la Teatrul Republican de Păpuşi "Licurici", sala de spectacole a căruia a devenit neîncăpătoare pentru micii cititori şi admiratori ai operei maestrului. Spiridon Vangheli a opinat că anul 2013 ar trebui să fie anul copiilor şi al problemelor care trebuie rezolvate în Moldova.

Totodată, maestrul a spus că în acest an şi-ar dori să mai editeze cărţile care încă nu au văzut lumina tiparului şi să participe la întîlniri cu micii cititori.

Prezent la eveniment, Premierul Vlad Filat a mulţumit lui Spiridon Vangheli pentru munca depusă în domeniul literaturii. Filat a spus că nu este de acord cu afirmaţia că Vangheli este scriitor pentru copii, întrucît şi maturilor le este indicat să citească opera maestrului.

Boris Focşa, ministru al Culturii a menţionat că nu întîmplător anul 2013 a fost declarat Anul Spiridon Vangheli. "Maestrul este cel care reuneşte toate vîrstele într-un tot întreg căruia îi spunem cultura noastră naţională", a opinat ministrul.

Anul 2013 a fost declarat de Parlament Anul Spiridon Vangheli. În cadrul acestuia, vor fi reeditate operele maestrului Spiridon Vangheli, vor avea loc mai multe simpozioane, colocvii, expoziţii, vor fi difuzate emisiuni radio şi TV, vor fi montate spectacole după povestirile scriitorului, se vor organiza concursuri, festivaluri, tabere de creaţie, întîlniri cu scriitorul. Totodată, va fi instituit Premiul "Spiridon Vangheli" pentru cele mai bune cărţi destinate copiilor şi tineretului.

Spiridon Vangheli este deţinătorul Diplomei de Onoare "Andersen", al Medaliei de Aur a OMPI "Pentru creativitate", cavaler al "Ordinului Republicii", deţine Titlul Onorific "Scriitor al Poporului din Republica Moldova", a fost distins cu numeroase premii literare, notează MOLDPRES.

Keywords:

cultura , aniversarea

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9801 locuitori

Donduşeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Donduşeni. Amplasat în vecinătatea căii ferate Bălţi-Ocniţa, oraşul Donduşeni este situat la 211 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9801 de locuitori. Apariţia oraşului Donduşeni este legată de construcţia căii ferate Bălţi-Ocniţa, finalizată în anul 1893. Odată cu începutul circulaţiei trenurilor pe calea ferată nou construită,  este înfiinţată staţia de cale ferată Donduşeni, pe lîngă care crescu o localitate, înregistrată în 1897 ca unitate administrativă.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.