19 november 2018, 14:40 Celebrities views 12617
Maestrul fotograf Nicolae Răileanu s-a stins din viață (FOTO)
19 november 2018, 14:40 Celebrities views 12617

Maestrul fotograf Nicolae Răileanu s-a stins din viață (FOTO)

Cunoscutul fotograf Nicolae Răileanu, colaborator al Muzeului Național de Literatură ”Dimitrie Cantemir”, Maestru în Artă, s-a stins ieri din viață la vîrsta de 68 de ani.

S-a născut pe 3 decembrie 1950 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala medie internat nr. 1 din orașul Chișinău.

A lucrat fotograf la Ministerul Afacerilor Interne din RSSM. De la 4 iunie 1975 și pînă la sfîrșitul vieții a lucrat în calitate de fotograf, apoi șef de laborator fotografic la Muzeul Național de Literatură ”Dimitrie Cantemir”.

În 2000, Nicolae Răileanu a fost decorat cu Medalia ”Mihai Eminescu”, iar în 2015 i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că  Nicolae Răileanu a fost un cronicar al vieții literare și un adevărat maestru fotograf, care a adunat o arhivă de fotografii uriașă din viața scriitorilor.

Poetul Nicolae Popa a propus ca biroul în care a lucrat Nicolae Răileanu să fie transformat într-o  cameră de muzeu, fotografiile lui urmând să fie editate într-un album.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Nicolae Răileanu va fi depus astăzi, la ora 18.00, la Biserica ”Sfîntul Dumitru” din  sectorul Botanica al capitalei. Mîine, cei care l-au cunoscut își vor putea lua rămas bun de la regretatul fotograf mîine la Uniunea Scriitorilor din Moldova între orele 10.00 -12.00. Nicolae Răileanu va fi înmormântat în aceeași zi la Cimitirul ”Sfîntul Lazăr” din Chișinău.

Source: noi.md

Keywords:

fotograf , moarte , personalitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1719
Populația:
703 locuitori

Mihailovca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Mihailovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîbnița și la 110 km de Chișinău. Populaţia satului Mihailovca alcătuia 703 oameni în anul 2011. Satul Mihailovca a fost menționat documentar în anul 1719.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.