|
Compozitorul Constantin Rusnac îşi sărbătoreşte cea de-a 70-a aniversare
Compozitorul Constantin Rusnac, profesor universitar, laureat al Premiului de Stat, Maestru în Artă, secretar general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO, preşedinte al Consiliului Naţional Delfic, a împlinit astăzi 70 de ani.
Constantin Rusnac s-a născut în 1948 în satul Trebisăuţi, raionul Briceni. În 1965 a absolvit Şcoala de muzică de 11 ani (actualmente – Liceul de muzică „C. Porumbescu") şi în 1970 – Institutul de Arte „G. Musicescu" (teoria muzicii, muzicologie şi contrabas) din Chişinău.
A fost profesor de solfegiu, armonie şi teoria muzicii la aceleaşi instituţii, redactor, redactor-şef al Colegiului de repertoriu pentru colectivele artistice din republică, prim-viceministru al Culturii (1975-1984), rector al Conservatorului Moldovenesc de Stat „G. Musicescu" (1984-1999). Din 1993 este secretar general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO şi din 2000 – preşedinte al Consiliului Naţional Delfic.
În 1976 a fost distins cu Premiul de Stat pentru lucrarea „Sărbătoreasca", în 1984 – cu titlul „Maestru în Artă" şi în 1998 – cu ordinul „Gloria Muncii". În 2008 a editat CD-ul „Folclor instrumental românesc de pretutindeni", care include notele a 3600 de melodii, în 2012 – cartea „Acrostihuri. Portrete în timp" şi în 2013 – volumul „101 poeme" în colecţia „Ideal", Editura Biodova.
În 1997 i s-a conferit titlul Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „G. Dima" din Cluj-Napoca, România şi în 2015 - titlul Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Tot în 2015, a fost distins cu medalia de aur la Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării EUROINVENT din Iaşi, România, pentru volumul „Acrostihuri. Portrete în timp". Este Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca (1997) şi al satului George Enescu (Liveni), judeţul Botoşani, România (2015).
Constantin Rusnac a alcătuit două volume de „Folclor din Moldova" şi a cules mai mult de 2000 de creații muzicale folclorice. A compus „Suita" pentru nai, țambal, vioară și orchestră de cameră, „Lacrima" – meditație pentru voce, clavecin și orchestră, „Moldova" – tablou muzical ș. a., a publicat culegerea de folclor instrumental „Ca la noi în sat". De asemenea, el a scris muzică pentru spectacole şi film, romanţe, cântece pentru copii şi de muzică uşoară, piese pentru diferite instrumente, „Steaua limbii noastre" – imn pe versuri de Grigore Vieru, precum şi „Imnul Jocurilor Delfice", cântat în limbile română, armeană, engleză şi rusă cu corul mixt şi orchestra simfonică.
Compozitorul este membru titular al Academiei Internaţionale de Ştiinţe despre Natură şi Societate, filiala din Armenia (2012) şi membru de onoare al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Ararat, Franţa (2012).
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Эффективная чистка печени всего одним стаканом этого напитка
- Вы не можете спать, у вас ломкие ногти и выпадают волосы? Вот то, что вы пропустили
- Памятка для родителей
- Что происходит в организме после употребления Кока-Колы
- Дети и старики всегда помогут в трудную минуту...
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 14931 locuitori
Făleşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Făleşti. Amplasat în partea de nord-vest a Republicii Moldova, oraşul Făleşti este situat la o distanţă de 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 14 931 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din anul 1429, prin care domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun întăreşte dreptul de stăpînire asupra unor sate, printre care şi cel unde trăia Ion Falevici.
Comments
(0)