03 december 2024, 11:00 Moldovan reality views 843
Valeriu Ostalep:
03 december 2024, 11:00 Moldovan reality views 843

Valeriu Ostalep: "Moldova, cel mai probabil, este pregătită pentru o provocare militară"

Moldova, cel mai probabil, este pregătită pentru un fel de provocare militară, în urma căreia, desigur, vor avea de suferit copiii noștri, oamenii și țara noastră și nu este clar pentru ce, pentru cine și nimeni nu își va asuma responsabilitatea pentru aceasta.

O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate, ex-viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep, comentînd pentru Noi.md declarațiile Franței privind intenția sa de a deschide o misiune permanentă de apărare la Chișinău, care poate deveni în cele din urmă nu o misiune de apărare, ci o misiune de război.

Valeriu Ostalep a reamintit că în urmă cu șase luni a atras atenția oamenilor din spațiul public prin intermediul televiziunii și al rețelelor sociale asupra activității foarte ciudate și suspecte a Franței în relațiile cu Moldova, în special a celei legate de direcția militară.

Potrivit lui, în mai bine de 30 de ani nu a existat nimic deosebit de rezonabil sau explicabil în ceea ce privește interesele Franței în afacerile militare sau capacitatea Moldovei de a achiziționa ceva din Franța. În general, în istoria relațiilor noastre bilaterale, s-ar putea să fi existat unele contacte sporadice și conversații fără mare însemnătate, dar ca Franța să se transforme brusc peste 30 de ani într-unul dintre principalii parteneri politici ai autorităților moldovenești și, în același timp, cooperarea în sfera militară să devină brusc o prioritate - acest lucru nu poate decâît să trezească suspiciuni.

Expertul în securitate a spus că imediat s-a gîndit că, cel mai probabil, vor urma cazuri nu mai puțin suspecte, ceea ce, potrivit lui, se întîmplă acum.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova a menționat că, dacă atragem atenție scandalului în curs de desfășurare de natură politică și militară privind comportamentul Franței în Azerbaidjan și, în același timp, declarațiilor mai mult decît ciudate ale Franței cu privire la alte conflicte regionale, atunci apariția francezilor în Moldova în calitate de consilieri și vînzători de arme și, în același timp, semnarea documentelor (de exemplu, privind cooperarea serviciilor speciale și schimbul de informații în domeniul serviciilor speciale), despre care puține persoane știu și vorbesc, precum și discuțiia constantă netransparentă despre o presupusă livrare cu arme către Moldova, toate acestea împreună trezesc suspiciuni.

Valeriu Ostalep a reamintit că peste șase luni vor avea loc alegeri prezidențiale în Moldova și chiar din punct de vedere teoretic nu este complet clar cine va cîștiga aceste alegeri.

"Părerea mea personală este că Maia Sandu va pierde aceste alegeri, iar acest lucru va fi urmat de o reformatare a Guvernului în principiu. Oricit de orbi ar fi europenii și oricât de departe s-ar afla fizic Franța, nu cred ca ei nu văd care este situația în Moldova și care este starea de spirit a oamenilor. Dar faptul că, în ciuda realităților care indică o schimbare de guvern aproape garantată, Franța, destul de transparent și suspicios, continuă să acorde atenție țării noastre în special în domeniul afacerilor militare, ridică semne de întrebare", a spus el.

Expertul în securitate a atras atenția și asupra faptului că, de o parte a Moldovei este NATO, iar de alta - Ucraina și nu este clar de ce Moldova ar trebui pompată cu arme și de ce Franța este brusc atît de interesată de Moldova în această privință.

În opinia sa, nu trebuie să fii un mare expert în problema securității, pentru ca, comparînd comportamentul Franței în Azerbaidjan, comparînd declarațiile constante și ciudate ale conducerii franceze cu privire la conflicte, de care sunt destul de departe, ca să nu-ți pui întrebări mai serioase de ce francezii vor pompa Moldova cu arme și vor deschide cîteva misiuni militare aici - într-o țară absolut pașnică, care nu intenționează să lupte cu nimeni.

În plus, președintele francez urmează să efectueze o vizită în Ucraina în viitorul apropiat și, deși aceasta este o chestiune internă a Franței și Ucrainei, iar această problemă nu este contestată, dar toate acestea luate împreună, ridică întrebarea: "De ce Franța acordă atât de multă atenție înarmării Moldovei, trimiterii unei misiuni aici, știind a priori că în stînga sa este Ucraina, iar în dreapta – NATO."

Valeriu Ostalep a menționat că expertiza sa modestă sugerează că ar trebui să fim foarte îngrijorați de o posibilă provocare viitoare, cu folosirea atît a teritoriul nostru, cît și, cel mai probabil, a oamenilir noștri. Potrivit expertului, în acest sens, nu există absolut nicio speranță în serviciul special moldovenesc complet compromis și ridiculizat, condus de cetățeni străini. Nu există încredere în alte structuri ale țării noastre, deoarece acestea sînt la fel conduse de cetățeni ai altor țări.

Expertul în securitate consideră că toate luate împreună adaugă suspiciunii și îngrijorării că țara noastră, din cauza calităților specifice ale liderilor săi, nu are în prezent capacitatea, instrumentele și mecanismele de protecție împotriva provocărilor.

El a atras atenția asupra faptului că ultimul lucru de care Moldova are nevoie acum, care are grave probleme demografice și socio-economice, sunt armele și prezența unor soldați străini care nu au avut niciodată nici un fel de legătură cu noi, inclusiv istoric, și care vor să învețe pe cineva aici să ucidă.

Valeriu Ostalep a spus că acest lucru îi provoacă îngrijorare ca cetățean, precum și respingere, ca specialist în acest domeniu.

El i-a îndemnat pe toți să monitorizeze îndeaproape dinamica acestui proces, menționînd că acesta este unul dintre primii indicatori foarte serioși că țara noastră, cel mai probabil, este pregătită pentru un fel de provocare militară, în care, desigur, vor avea de suferit copiii noștri, oamenii și țara noastră, iar apoi nu vom găsi urme - nu va fi nimeni care să preia sau care să poată fi tras la răspundere pentru acest lucru.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe al Moldovei a atras atenția asupra faptului că totul se face pe ascuns și practic nu s-a auzit nimic, nimeni nu a discutat serios acordurile și aranjamentele dintre Moldova și Franța în domeniul militar.

El consideră că această problemă ar fi trebuit să facă obiectul unei discuții publice serioase de multe ore în Parlament.

Expertul în securitate a atras atenția asupra faptului că agențiile guvernamentale pregăteau documente pentru semnare, deciziile au fost luate mai devreme, dar cetățenii nu auziseră nimic despre aceasta. "Nu am nicio îndoială că cei împotriva cărora se pregătesc toate aceste provocări, cunosc acest lucru și pregătesc măsuri de răspuns... Și toate acestea pe teritoriul nostru, fiind folosiți copiii, oamenii noștri. Și puneți-vă întrebarea: "De dragul cui? Cine sînt acești oameni pentru care trebuie să murim aici?", a subliniat Valeriu Ostalep.

După cum s-a anunțat anterior, un nou acord privind cooperarea în domeniul apărării a fost semnat la Paris pe 7 Martie, în prezența președinților Republicii Moldova și Franței, Maia Sandu și Emmanuel Macron. Prin aceste se intenționează actualizarea documentului semnat în 1998 și acoperă domenii precum politici de apărare, participarea la misiuni și operațiuni internaționale, tehnologii informaționale și telecomunicații militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
129 locuitori

Șicovăț este un sat din cadrul comunei Morenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 129 de oameni. Satul Șicovăț a fost menționat documentar în anul 1911.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.