Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Ostalep Valeriu

Valeriu Ostalep − jurist, diplomat, activist, analist politic, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene (2005-2009).

S-a născut pe 22 iulie 1976 la Chișinău, precum a spus Ostalep însuși într-unul dintre interviurile sale, a crescut "într-o adevărată familie sovietică de intelectuali: mama – contabilă, tatăl său toată viața a activat în cadrul organelor de drept".

El a învățat să citească de sine stătător, la o vîrstă fragedă. La Biblioteca Republicană pentru Copii (pe atunci se numea A. Pușkin, în prezent: I.Creangă), Valeriu se număra printre cei mai buni cititori, fotografia lui aflîndu-se pe Tabla de Onoare a bibliotecii. Pasiunea pentru lectură s-a amplificat doar cu timpul, a adunat și o bibliotecă impresionantă. A învățat bine la școală, a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Republica Moldova, fiind licențiat în drept. În anii studenției mai era pasionat și de radioelectronică. În anul 2001 a urmat un program de studii în domeniul diplomației la Institutul Olandez de Relații Internaționale.

Începînd cu anul 2000 este ofiţer de presă al Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Din 2002 – şef al Biroului Naţional pentru Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, iar din 2004 – director al acestui birou, coordonator naţional al Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică (GUAM). Din iulie 2005 pînă în noiembrie 2009 – viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Din anul 2011 este director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate.

Hobby: lectura, muzica jazz etc.

Distincții

Cavalerul Ordinului de Onoare

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
911 locuitori

Răzălăi este un sat din cadrul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Satul Răzălăi se află la distanța de 26 km de orașul Sîngerei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 911 oameni. Localitatea a fost fondată la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.