28 december 2023, 11:00 Moldovan reality views 1197
În pofida protestelor, Guvernul a luat o hotărîre în legătură cu spitalul „Toma Ciorbă” și cel dermatologic
28 december 2023, 11:00 Moldovan reality views 1197

În pofida protestelor, Guvernul a luat o hotărîre în legătură cu spitalul „Toma Ciorbă” și cel dermatologic

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” va fuziona cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Un proiect în acest sens a fost aprobat, astăzi, de Guvern, la inițiativa Ministerului Sănătății. Asta chiar dacă mai mulți medici și-a exprimat dezacordul față de această decizie, organizînd mai multe acțiuni de protest, transmite Noi.md

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat un parteneriat semnificativ între Ministerul Sănătății și o fundație franceză, care va duce la modernizarea laboratorului din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Toma Ciorbă. Nemerenco a dat asigurări că în urma acestor schimbări, niciun angajat nu va fi concediat. „Nu mă voi axa aici pe o notă negativă ca să prezint toate datele și cifrele... Investițiile și restructurările necesare sînt foarte esențiale, avînd în vedere experiența pandemică prin care am trecut,” a declarat ministrul.

În același context, ministrul a menționat un tur de presă planificat în următoarele șapte luni pentru a evidenția schimbările implementate în cele două instituții.

Separat, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a demontat zvonurile privind demolarea clădirilor spitalului, afirmînd: „Ministerul Culturii, Consiliul Național al Monumentelor Istorice este cu ochii pe aceste clădiri și împreună noi vom asigura păstrarea patrimoniului construit în Republica Moldova”.

Amintim, angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă și ai spitalului dermatologic din Codru, și-au exprimat nemulțumiri față de propunerea de fuzionare a celor două instituții, în cadrul mai multor proteste. Aceștia au depus o petiție cerînd Ministerului Sănătății să-și retragă proiectul de fuzionare.

Anterior, reprezentanții ministerului Sănătății au declarat pentru Noi.md că acest management comun înseamnă eficientizare, fortificare și răspuns mai bun la problemele din domeniu cu utilizarea acelorași resurse.

Cu privire la subiectul fuzionării celor două spitale s-a expus și Mihail Pîsla, expert în sănătate, fost director al Centrului Național de Sănătate Publică. Potrivit acestuia, economisirea de bani după fuzionarea celor două spitale și eficiența sporită, la care face referință Ministerul Sănătății, va fi una nesemnificativă.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1051 locuitori

Hlina este un sat şi comună din raionul Briceni. Hlina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanță de 18 km de orașul Briceni, la 10 km de stația de cale ferată Lipcani și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1051 de oameni. Satul Hlina a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.