|
Valeriu Ostalep: Nu poți ascunde contractele și prețurile la gaze sub pretextul secretului commercial
Autoritățile moldovenești ar trebui să asigure transparența și să publice contractele de furnizare a gazelor naturale de anul trecut și cele actuale, precum și prețurile de achiziție, în loc să ascundă aceste informații sub pretextul secretului comercial.
Această opinie a fost exprimată de politologul, analistul, expertul în securitate Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii «По фактам» cu Iulia Fedorova, relatează Noi.md.
"Ceea ce s-a întîmplat iarna trecută, eu numesc asta un jaf asupra mea personal și asupra întregii țări. De ce jaf? Pentru că a fost comis în văzul tuturor, fără timiditate. Mă refer la lipsa absolută de transparență în ceea ce privește achiziționarea de gaze. Acoperindu-ne cu vorbe despre dușmani de la care nu avem nevoie să cumpărăm gaz, ni s-a vîndut gaz de 10 ori mai scump decît ar putea fi. Acesta este un jaf. Și încă se mai întîmplă. Acum se apropie o nouă iarnă și sîntem din nou ni se spală creierii", a declarat Valeriu Ostalep.
În opinia sa, cetățenii moldoveni vor plăti din nou un preț mare pentru gaz, deoarece cineva a făcut mulți bani din aceste afaceri netransparente, iar aceasta va fi din nou un jaf.
"Dacă vom unifica toate cifrele pe care le vom plăti, nu doar aceste cifre, cum se spune că poate tariful la gaz va scădea la 13 lei pe metru cub, dar dacă se calculează toate celelalte lucruri pe care noi le plătim salariile funcționarilor, indirect sau direct, prin impozite, nu contează în ce domeniu, în orice caz prețul la gaz este un jaf absolut. Cineva ar trebui să fie de vină pentru acest lucru, anume cineva. Dar nimeni din forțele de ordine nu face nimic în această direcție", a declarat politologul, analistul și expertul în securitate.
El a subliniat că nu înțelege ce face ministrul energiei, Victor Parlicov, ce obiective rezolvă prin asigurarea așa-numitei securități energetice, dacă totul se scumpește și plătim pentru resursele energetice la un preț triplu.
"Aceasta e o securitate energetică foarte controversată și se pare că ne permitem să fim jefuiți. ANRE nu este responsabilă de nimic, deoarece se presupune că este independentă, dar în același timp toate schemele sunt implementate și întotdeauna se termină cu noi plătim pentru ele", a declarat Valeriu Ostalep.
În opinia sa, chiar dacă tariful la gaze scade la 13 lei pe metru cub, nu înseamnă că nu plătim 25 de lei pentru ele.
"Deaorece pentru depozitarea gazului, de exemplu, undeva, plătim și noi, pentru că pentru salariile lor și pentru celelalte scheme plătim tot noi. Ceea ce va fi scris deschis despre 13 lei, și atunci vom afla peste un an de zile, că ei acum nu recunosc datoriile sau altceva, atunci vor veni alții și vor spune că atunci noi am plătit mai puțin. Aș vrea să văd măcar un document alături, dar nu demagogie. Putem să vedem contractele de anul trecut? Ministrul energiei ar putea să le arate cinstit, decent, să le arate tuturor. Ar putea să iasă atît de deschis și să spună la ce preț, de la cine a fost cumpărat gazul și este cumpărat acum, în loc să se acopere cu secretul comercial", a declarat Ostalep.
El s-a mai plâns că ministrul energiei vorbește despre orice, mai puțin despre ceea ce îi interesează cu adevărat pe cetățeni, în timp ce așa-numiții parteneri occidentali ai Moldovei observă toate acestea, participă la ele și tac.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1671
- Populația:
- 1559 locuitori
Berlinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berlinţi şi Caracuşenii Noi. Satul Berlinţi este situat la o distanţă de 14 km de oraşul Briceni, la 12 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1559 de oameni. Prima atestare documentară a satului Berlinţi datează din septembrie 1671. La acea dată satul se numea Bîrlinţi şi era în componenţa ţinutului Hotin.
Comments
(0)