08 november 2023, 15:00 Moldovan reality views 2049
Renato Usatîi:
08 november 2023, 15:00 Moldovan reality views 2049

Renato Usatîi: "De ce să luăm bani de la săraci?"

Autoritățile Moldovei nu ar trebui să construiască peste tot strategii de umplere a bugetului din contul celor săraci, percepînd taxe de la oamenii simpli care vînd în baza patentei, dar ar fi mai bine să se ocupe de neachitarea impozitelor de către întreprinderile mari și să distrugă schemele care permit unor oficiali să-și umple buzunarele.

O astfel de opinie a exprimat liderul "Partidului Nostru", Renato Usatîi, vorbind în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Fedorova, relatează Noi.md.

"Să luăm problema patentelor. Iată Alaiba a ieșit și a spus că vom lichida patentele, veți lucra în condiții noi așa mai departe. Unii au fost de acord. Majoritatea populației este revoltată. Din nou, întreaga opoziție critică, spune că acest lucru este rău, îngrozitor. Deși toți cei care critică astăzi decizia lui Alaiba, toți au fost la putere și nu au propus nimic în schimb. Dar cel mai groaznic lucru este că undeva pe coridoare ei spun: "Ei bine, în principiu, ei nu au nicio ieșire din situație, oricum, mai devreme sau mai târziu trebuia să propunem acest subiect al patentelor". Dar nimeni nu a venit cu o soluție", a spus Renato Usatîi.

El a spus că a comandat experților o analiză cu privire la cîți oameni din țara noastră vînd în bază de patentă, cîți bani ajung în buget în urma acestei taxe pentru patente de la persoanele care sînt implicate în comerțul mic.

"Cînd aflu - în 2022 exista un plan de colectare a 32 de milioane de lei de la toți deținătorii de patente, iar ei au adunat 30 de milioane de lei. Vorbim despre un milion și jumătate de euro pe an. Ascultați. Dacă astăzi există companii care importă haine, flori, atunci ce vînd oamenii în BălțiChișinău, în toată țara, dacă aceste companii și-au devamat bunurile, au achitat taxe, de ce să stoarcem bani de la acești oameni care, din cauza nevoii, vînd în bază de patente. 90% dintre persoanele care au vîndut în tot acest timp și au folosit brevetul sînt pensionari, familii nevoiașe. Adică există mai mulți comercianți, mari importatori de flori care speculează și acolo există o întreagă mafie, din cîte am înțeles, care pun intenționat prețuri mai mici în facturi, de aceea Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal ar trebui să lupte împotriva acestor prețuri mici din facturi", a subliniat liderul Partidului Nostru.
Potrivit lui, chiar și în cele mai grele perioade, Moldova primea cîteva sute de milioane de euro pe an de ajutor extern.

"Spuneți-mi, vă rog, chiar nu puteam lua un milion și jumătate de euro din acești bani și să acoperim găurile formate în buget de 30 de milioane de lei și lăsăm acești oameni în pace. Adică, eu cred că pensionarii, persoanele cu dizabilități și așa mai departe, nu ar trebui să plătească acești bani", a spus Renato Usatîi.

"De ce noi de fiecare dată trebuie să umplem bugetul jefuind oamenii", s-a întrebat el.

Liderul "Partidului Nostru" a atras atenția asupra faptului că în țara noastră crește numărul camerelor video care înregistrează încălcările vitezei. În același timp, în țara vecină România, după o hotărâre judecătorească, camerele care măsoară viteza nu funcționează de trei sau patru ani.
"Iar noi creștem numărul a astfel de camere. Eu aș crește în țară numărul de camere video de securitate, pentru a prinde criminalii, a-i găsi pe cei care se ascund de justiție și așa mai departe. Dar din nou, peste tot se face business pe seama celor săraci. Știți, noi avem așa o strategie. Și în Moldova, și în multe alte țări, toată lumea spune: majoritatea oamenilor la noi sînt săraci. Și se creează așa o impresie că autorităților le convine această situație, pentru că de la săraci poți lua foarte puțin, dar la noi sînt foarte mulți oameni săraci. Și în jurul acestui lucru este construită întreaga strategie", a spus Renato Usatîi.

Potrivit lui, doar la Bălți de la deținătorii de patente s-au încasat 5 milioane de lei pe an.

"Adică, cum ajută țara aceste 5 milioane de lei pe an, 250 de mii de euro? Să aduni acești bani de la bătrîni... Impozitele trebuie percepute de la întreprinderile mari și de distrus acele scheme prin care unii oficialii de cel mai înalt nivel își umplu buzunarele, însă ei completează bugetul pe spatele acestor bieți muncitori. Astăzi, pensionarii vînd de nevoie, dar nu pentru că vor să-și cumpere o foaie de odihnă în Grecia la mare", a spus liderul Partidului Nostru.

Unii importanți oameni de afaceri, cărora redacția Noi.md le-a cerut părerea, nu sînt de acord în totalitate cu Renato Usatii.

De exemplu, președintele companiei DAAC Hermes SA, Vasile Chirtoca, consideră că, desigur, marile companii ar trebui să plătească impozite și, dacă este vorba despre afaceri legale mari, el nu cunoaște ca printre colegii săi businessmeni să fie dintre cei care se evite impozitele. Asta se întîmpla prin anii 90, dar acum toată lumea plătește. Cu toate acestea, există și un mare business ilegal sau semi-legal, o parte importantă a infrastructurii căruia sînt deținători de patente comerciale. În acest sens, potrivit lui Vasile Chirtoca, anularea brevetului comercial este una dintre puținele măsuri corecte, deocamdată, ale acestei guvernări. De ce? Pentru că prin intermediul deținătorilor de patente în țară ajunge foarte multe mărfuri contrafăcute și de contrabandă, care se vînd în chioșcuri și în piețe fără documente legale. Este vorba despre o cifră de miliarde de lei (produse alimentare ambalate, îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării pentru copii etc. etc.), care trece pe lîngă bugetul statului. Oare acest lucru nu dăunează economiei țării? Ar fi bine ca aceste locuri de muncă să se păstreze - acești oameni pot să vîndă și în continuare, dar să înregistreze firma, să aibă casă de marcat și documente legale pentru toate produsele, inclusiv facturile cu achitarea TVA de la furnizori (chiar dacă acești foști deținători de patente nu sînt plătitori ai acestui impozit).

"Renato Usatîi se contrazice, aducînd aceste cifre mizere pe care bugetul le încasează din vînzările în baza patentei și pledînd pentru păstrarea acestui tip de activitate de comerț. De ce am avea nevoie de un astfel de business dacă bugetul și țara nu primesc nimic de la el, dar pierd mult mai mult, păstrînd, în același timp, deschis canalul principal de legalizare a contrabandei și produselor contrafăcute. Comerțul în bază de patentă a provocat și provoacă un prejudiciu enorm producătorilor moldoveni care nu pot concura cu mărfurile importate care nu sînt supuse niciunei taxe la import – noi am vorbit întotdeauna despre acest lucru și este bine că acest guvern rezolvă în sfîrșit această problemă", a subliniat Vasile Chirtoca.

Source: noi.md

Keywords:

Renato Usatii , bani

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
4240 locuitori

Ermoclia este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Ermoclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4240 de oameni. Satul Ermoclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.