Chirtoca Vasilii

Vasilii Chirtoca s-a născut la 20 septembrie,1958, în satul moldovenesc Ghidirim din regiunea Odessa, într-o familie de pedagogi.

În a.1974 a absolvit școala medie rusă din or. Strășeni, Moldova. După absolvirea, în a. 1979, a Institutului Politehnic din Odessa, și-a început activitatea de muncă la Institutul Unional de Stat de Proiectări . A parcurs calea de la simplu inginer la inginer-șef al proiectelor. Ulterior, a fost numit în funcția de director al filialei din Chișinău a Institutului de Stat de Proiectări din Novosibirsc.

În a. 1989 V.Chirtoca își începe activitatea de antreprenor – creează o firmă cooperatistă tehnico-științifică de proiectare și construcție a sistemelor de epurare a apelor reziduale ale întreprinderilor industriale. În prezent firma în cauză își continuă activitatea, fiind una dintre subdiviziunile grupului financiar-industrial "DAAC Hermes", implementează proiecte în sfera agriculturii ecologice.

În a. 1992 devine Președinte al Comitetului de Conducere a societății pe acțiuni POLIPROIECT, și Director General al Companiei Financiare DAAC Invest. În anul 1994 fondează societatea comercială pe acțiuni DAAC-Hermes, departamentele de comercializare a automobilelor și a calculatoarelor, precum și departamentul de comercializare a produselor petroliere.

În prezent, în baza acestor companii se dezvoltă așa genuri de activitate, ca deservirea și comercializarea automobilelor (grupul DAAC Hermes), elaborări software și integrări de sistem IT (grupul DAAC System Integrator), implementarea programelor în sfera ecologiei (grupul DAAC Ecoplant), comercializarea și deservirea tehnică a bicicletelor (DAAC Velosport).

În a.1994 compania DAAC Hermes întemeiază fondul de investiții pentru privatizare cu aceeași denumire, care a finalizat programul de privatizare cu cel mai bun rezultat, obținut de instituțiile de privatizare din țară. În conformitate cu stipulările legislative, în a. 2007 fondul de investiții DAAC Hermes a fost reorganizat în societatea comercială DAAC Hermes grup, care întrunește 90 mii de acționari și este unica instituție de privatizare, care și-a păstrat denumirea, conducătorii și datele de contact. În componența DAAC Hermes grup intră peste 40 de întreprinderi, unite printr-o strategie comună de dezvoltare. Ele activează în diverse ramuri ale economiei reale: constructoare de mașini, produse cosmetice și de parfumerie, agricultură, reparații și deservire a tehnicii agricole, păstrarea și prelucrarea culturilor cerealiere, administrarea complexelor imobiliare, prestări servicii. În total, la întreprinderile grupului DAAC muncesc peste 2000 de angajați.

Între anii 1997 – 2000 a fost membru al Consiliului Economic pe lîngă Președintele Republicii Moldova.

În perioada anilor 2004-2008 – membru al Consiliului Economic pe lîngă Primul Ministru al Republicii Moldova. Pe parcursul mai multor ani este membru al Prezidiului Confederației Naționale a Patronatelor.

În anul 2013 a intrat în topul anual al celor mai de succes 10 businessmeni din Moldova.

La 25 aprilie 2015 Vasilii Chirtoca a fost desemnat oficial candidatul PCRM la funcția de primar general al Chișinăului. În urma totalurilor alegerilor pentru Primăria Chișinău în 2015, V. Сhirtoca a decis să devină consilier al Consiliului Municipal Chișinău.

Filantrop notoriu, este cunoscut ca susținător al festivalului "Invită Maria Bieșu", festivalului tinerilor interpreți "Steaua Chişinăului", participă activ la restaurarea monumentelor istorice, culturale, religioase din Moldova. În permanență, acordă susținere financiară familiilor cu mulți copii, azilurilor pentru bătrîni, orfelinatelor, organizațiilor de tineret și sport, preocupate de educarea modului sănătos de viață și a patriotismului.

Maestru în Sport al URSS la Box, Președinte al Federației de Box din Republica Moldova.

Cavaler al "Ordinului Republicii", ordinelor "Gloria Muncii" și "Ştefan cel Mare şi Sfînt" al Mitropoliei Moldovei și a Chișinăului.

Căsătorit. Are doi feciori.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1985
Populația:
476 locuitori

Clișova Nouă este un sat din cadrul comunei Ciocîlteni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Clișova Nouă a fost întemeiat în anul 1985.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.