28 december 2020, 13:35 Moldovan reality views 3874
Ce jurămînt urmează Sandu, care anterior a depus jurămînt României
28 december 2020, 13:35 Moldovan reality views 3874

Ce jurămînt urmează Sandu, care anterior a depus jurămînt României

Noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul ceremoniei de inaugurare care a avut loc în ajunul, a depus jurămînt constituțional, jurînd să depună tot efortul și priceperea în numele propășirii Republicii Moldova, să respecte Constituția și legile țării, să apere democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

După cum a informat portalul Noi.md, textul jurămîntului este aproape identic cu jurămîntul depus de președintele României, care la intrarea în funcție a jurat să dăruiască toată puterea și priceperea în numele prosperității spirituale și materiale a poporului român, să respecte Constituția și legile țării, să apere democrația, drepturile și libertățile cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în calitate de deținătoare a cetățeniei române, Maia Sandu anterior jurat fi devotată Patriei și poporului român și în numele protecției drepturilor și intereselor naționale să respecte Constituția și legile României, iar acum publicul larg va fi interesant să vadă care jurămînt va respecta Maia Sandu și pe care îl va ignora.

Judecînd după primele acțiuni privind faptul că, după instituirea în funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu pe site-ul oficial al președintelui a modificat limba de stat din moldovenească în română, răspunsul se află la suprafață, deoarece acum limba de stat, conform Constituției Republicii Moldova este "limba moldovenească în baza grafiei latine".

Este evident că o persoană care pentru a obține cetățenia română intonează, în mod obligatoriu, imnul României – "Deșteaptă-te române" și jură să servească Patriei și poporului român, să respecte Constituția și legile României, nu putea face altfel. Dar acest lucru contravine jurămîntului de a servi și apăra interesele Republicii Moldova.

După cum s-a comunicat anterior, mulți politicieni din țara noastră sînt împotriva cetățeniei duble. Totodată, nu cu mult timp în urmă, președintele ales, Maia Sandu, a fost îndemnată să renunțe la cetățenia română pentru a se ghida în activitatea sa exclusiv de interesele poporului moldovenesc.

O adresare publică în acest sens a făcut mișcarea de Tineret "Urmașii lui Ștefan", Mișcarea Națională VOIEVOD, Centrul de cooperare pentru tineret și Guvernul Tineretului din Republica Moldova.

Autorii declarației declară că șeful statului trebuie să servească doar intereselor națiunii, iar cetățenia altui stat poate pune în pericol acest scop.

Source: noi.md

Keywords:

Maia Sandu , jurămînt , Romania

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1837
Populația:
1476 locuitori

Alexăndreni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Heciul Vechi, Țipletești, Țiplești, Alexăndreni, Grigorești. Localitatea este situată pe malul stîng al rîului Răut, la 46 km de oraşul Sîngerei şi la 148 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Alexăndreni a fost întemeiat în anul 1837.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.