|
Ce jurămînt urmează Sandu, care anterior a depus jurămînt României
Noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul ceremoniei de inaugurare care a avut loc în ajunul, a depus jurămînt constituțional, jurînd să depună tot efortul și priceperea în numele propășirii Republicii Moldova, să respecte Constituția și legile țării, să apere democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
După cum a informat portalul Noi.md, textul jurămîntului este aproape identic cu jurămîntul depus de președintele României, care la intrarea în funcție a jurat să dăruiască toată puterea și priceperea în numele prosperității spirituale și materiale a poporului român, să respecte Constituția și legile țării, să apere democrația, drepturile și libertățile cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în calitate de deținătoare a cetățeniei române, Maia Sandu anterior jurat fi devotată Patriei și poporului român și în numele protecției drepturilor și intereselor naționale să respecte Constituția și legile României, iar acum publicul larg va fi interesant să vadă care jurămînt va respecta Maia Sandu și pe care îl va ignora.
Judecînd după primele acțiuni privind faptul că, după instituirea în funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu pe site-ul oficial al președintelui a modificat limba de stat din moldovenească în română, răspunsul se află la suprafață, deoarece acum limba de stat, conform Constituției Republicii Moldova este "limba moldovenească în baza grafiei latine".
Este evident că o persoană care pentru a obține cetățenia română intonează, în mod obligatoriu, imnul României – "Deșteaptă-te române" și jură să servească Patriei și poporului român, să respecte Constituția și legile României, nu putea face altfel. Dar acest lucru contravine jurămîntului de a servi și apăra interesele Republicii Moldova.
După cum s-a comunicat anterior, mulți politicieni din țara noastră sînt împotriva cetățeniei duble. Totodată, nu cu mult timp în urmă, președintele ales, Maia Sandu, a fost îndemnată să renunțe la cetățenia română pentru a se ghida în activitatea sa exclusiv de interesele poporului moldovenesc.
O adresare publică în acest sens a făcut mișcarea de Tineret "Urmașii lui Ștefan", Mișcarea Națională VOIEVOD, Centrul de cooperare pentru tineret și Guvernul Tineretului din Republica Moldova.
Autorii declarației declară că șeful statului trebuie să servească doar intereselor națiunii, iar cetățenia altui stat poate pune în pericol acest scop.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 703 locuitori
Pohrebea este un sat din cadrul comunei Coşniţa, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Dubăsari și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 703 oameni. Satul Pohrebea a fost menționat documentar în anul 1770.
Comentarii
(0)