|
Plahotniuc își realizează planul de la distanță și prin telefon. Cum i se adresa Șor, declarație
Omul de afaceri, Veaceslav Platon, a declarat că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc ar fi principalul beneficiar și „organizator" al furtului miliardului, iar investigațiile în acest sens ale Procuraturii Generale au inițiat o luptă acerbă pentru influență.
Potrivit lui, Plahotniuc ar fi încercat să-l scoată pe actualul Procuror General din funcție, iar pentru că nu i-a reușit, acesta „a început să cumpere deputați pentru a putea influența asupra actului justiției".
Veaceslav Platon spune că fostul lider democrat își realizează scenariile de la distanță, „prin telefon și prin intermediul unor deputați, care știu ce sume de bani și cui să le ducă și pentru ce. Potrivit lui, mai întîi Curtea Constituțională trebuia să declare neconstituționale modificările la lege în baza cărora s-a organizat concursul de desemnare a Procurorului General. Ulterior, o instanță de judecată urma să anuleze acest concurs, în baza unei solicitări depusă de către unul dintre participanți.
„Dar scenariul nu a mers, pentru că mulți oameni și-au exprimat nemulțumirile, ar fi ieșit la protest. Oameni influenți și-au exprimat îngrijorările. Eu nu cred asta, eu știu că așa urma să se întîmple. A fost o tentativă de a submina funcția de Procuror General", a spus Veaceslav Platon, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari" de la TV8.
Potrivit omului de afaceri, Plahotniuc ar încerca prin orice căi să-și păstreze influența în Republica Moldova, pentru a „împiedica investigațiile în dosarul furtul miliardului".
„Plahotniuc este organizatorul, Șor și Iaralov erau participanți și mulți mulți realizatori. Șor era intermediar, subaltern, îl numea pe Plahotniuc șef. Dacă nu era această investigație a Procuraturii Generale, nu ar fi fost nici cumpărarea de deputați. Este o luptă foarte acerbă. Pe de o parte procuratura, cu o „încolțire de buldog", pe de alta Plahotniuc, ce vrea să-și păstreze influențele politice ca să poată exercita presiuni asupra judecătorilor și eventualelor decizii. Însă societatea s-a schimbat. Mă refer la toți factorii de astăzi, Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase și mulți din PD, care chiar luptă cu el, Pavel Filip, Dumitru Diacov, iar Plahotniuc nu-i va ierta, îi crede trădători și va face totul să-i distrugă", a declarat Platon.
Întrebat dacă Platon este pentru Plahotniuc trădător, el a spus că nu poate fi „trădător, pentru că nu au fost vreodată prieteni".
„Eu sînt dușmanul lui", a spus Platon.
Întrebat dacă are de gînd să se răzbune pe fostul lider democrat, Platon a spus: „Eu sînt obligat față de mine, față de familie să mă ocup cu asta: Plahotniuc trebuie să ajungă să fie obosit să mai achite avocați în diferite țări, sume enorme de bani, să fie urmărit de multe dosare, cereri de extrădare de la un șir de țări, să aibă activele înghețate".
Pe 21 mai, Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea depusă pe modificările la Legea Procuraturii, operate în toamna lui 2019 de coaliția de guvernare de atunci, formată din PSRM și Blocul ACUM, în baza cărora a fost organizat concursul de desemnare a Procurorului General. Astfel, filtrul de la Ministerul Justiției a fost declarat neconstituțional, însă această decizie nu va influența mandatul actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo.
Acum o săptămînă, Procurorul General a anunțat că pe numele lui Vlad Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova acum un an, sînt înaintate încă trei capete de acuzare, iar instanța de judecată a eliberat un mandat de arest pe numele acestuia de 30 de zile. Plahotniuc se află în Statele Unite ale Americii, iar autoritățile moldovenești au anunțat că pregătesc pachetul de acte pentru a solicita extrădarea acestuia.
Dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar condamnarea acestuia a fost ilegală, a declarat procurorul general, în cadrul unui briefing de presă, săptămîna trecută. Alexandr Stoianoglo a mai anunțat că va fi inițiată procedura de revizuire a sentinței și examinare a cazului.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1807
- Populația:
- 4057 locuitori
Volintiri este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Volintiri este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Ștefan Vodă și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4057 de oameni. Satul Volintiri a fost menționat documentar în anul 1807.
Comments
(0)