Plahotniuc Vladimir

Vladimir Plahotniuc – fugarul oligarh, numit și păpușarul politicii Moldovenești.

S-a născut la 1 ianuarie 1966, Pitușca, raionul Călărași, Republica Moldova într-o familie de profesori сu șase copii. În anul 1983 a absolvit școala medie din satul Grozești, raionul Nisporeni. Toți profesorii și sătenii spun că era foarte muncitor, primii bani i-a cîștigat muncind în cîmp, iar economisindu-i și strîngîndu-i mai mulți ani la rînd, ajunge în clasa a zecea să-și cumpere prima motocicletă "Java".

În anul 1991 absolvește Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea "Tehnologia Industriei Alimentare", cu specialitatea inginer industria alimentară. În anul 2002 obține diploma de master în managementul afacerilor la Universitatea Tehnică a Moldovei, iar în anul 2006 absolvește Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, specialitatea − jurist.

Acesta este inginer de profesie, iar în perioada 2010-2013 a fost prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, iar din 23 decembrie 2016 a ocupat funcția de preşedinte al Partidului Democrat din Moldova.

Cariera profesională și-o începe în anul 1991 în calitate de specialist la "Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore "Minor", de pe lîngă Primăria Chișinău, activînd totodată în funcția de economist la "Euro Est Hundel" Ltd Moldova, mai tîrziu la compania "Voyage" Ltd Moldova. În anul 1995 a fondat Grupul Financiar moldo-american "Angels", pe care l-a condus pînă în anul 2001. În același an a fost numit în funcția de director comercial, iar apoi de director general la „Petrom Moldova" SA, ocupîndu-se de importul și distribuția petrolului. În anul 2005 a fost ales în funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrare al Băncii Comerciale Victoriabank, ca apoi, în 2006, să devină președinte al acesteia (aflîndu-se în această funcție pînă în ianuarie 2011).

De fapt, din data de 19 noiembrie 2010, cînd a fost luată decizia ca Vladimir Plahotniuc să fie inclus pe lista partidului cu numărul doi la ședința Departamentului politic al Partidului Democrat din Moldova (PDM) a și început activitatea sa politică. El devine candidat pentru postul de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, renunțînd totodată la gestionarea structurilor sale comerciale. Avînd putere financiară și fiind însetat de cea politică, acesta a devenind în scurt timp cel care a controlat toate structurile statului de la Guvern pînă la parlament și chiar sistemul judecătoresc.

La 30 decembrie 2010, la reuniunea Consiliului Național Politic al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost ales în calitate de vicepreședinte al partidului, după care a fost ales prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, iar mai tîrziu a devenit membru al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe. La 19 mai 2011 el a fost numit vicepreședinte al Consiliului Național pentru Reforma Organelor de Ocrotire a Normelor de Drept. Astfel, în anul 2013, el a demisionat din funcțiile sale din Parlament, dar a continuat să fie implicat în politică. La 30 noiembrie 2014, a devenit, din nou, deputat al Parlamentului Republicii Moldova, deja de legislatura a XIX-ea, din partea Partidului Democrat din Moldova. În iulie 2015 a demisionat din funcția de ales al poporului, ca să se întoarcă în decembrie 2015.

Vladimir Plahotniuc a făcut parte din: Adunarea Interparlamentară a Țărilor Membre CSI, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Grupul de prietenie cu Confederația Elvețiană, Grupul de prietenie cu Republica Elenă și Grupul de prietenie cu Republica Ungară.

Vladimir Plahotniuc a condus companii din diverse industrii, inclusiv din domeniul importului și comercializării produselor petroliere, financiar-bancare, hotelier, mass-media și imobiliar. La 26 iulie 2010 Vladimir Plahotniuc a fondat Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova. El este fondatorul Fundației de Caritate "Edelweiss" al cărei președinte este.

În ianuarie 2016, Vladimir Plahotniuc a fost înaintat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldovei, cu sprijinul Partidului Democrat, dar candidatura sa a fost respinsă de președintele Nicolae Timofti, din cauza suspiciunilor de necorespundere cu criteriile solicitate.

Pe parcursul anilor au apărut o serie de date contradictorii referitor la persoana lui Vladimir Plahotniuc. Potrivit informațiilor date publicității de către presa locală, Vladimir Plahotniuc ar avea pare-se o reputație ambiguă, fiind numit "cardinalul gri al familiei Voronin", "păpușarul". Despre el s-a scris că e oligarh și că ar deține cel mai luxos hotel din Moldova "Nobil", deținea hotelul "Codru", Compania de Asigurări "Asito", Clubul de Noapte "Drive", canalele de televiziune: "Prime", "Canal 2", "Canal 3", "Publika TV", precum și posturile de radio "Prime FM", "Publika FM", "Muz FM" din Moldova, unele dintre aceste date fiind confirmate. De asemenea, mass-media susține că Vladimir Plahotniuc a ajuns să fie suspectat de Interpol.

După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, PDM, partidul condus de oligarhul fugar, pierde puterea, iar drept consecință, după formarea coaliție de Guvernare între Blocul ACUM și PSRM este nevoit să părăsească țara în grabă în data de 14 iunie. Acesta a părăsit teritoriul țării cu mașina, prin regiunea transnistreană, luând apoi avionul dintr-un oraș din Ucraina spre Londra de unde a plecat în SUA. După ce a fugit, Plahotniuc a explicat într-o postare pe Facebook că nu se poate întoarce pentru că R. Moldova „nu este o țară sigură" pentru el.

Autoritățile de la Chișinău l-au dat în urmărire internațională pe controversatul om de afaceri acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari încă din 29 octombrie.

În data de 4 decembrie 2019, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că oligarhul fugar are o identitate dublă. Cel de-al doilea nume al său ar fi Novac Vladislav Vladimir

Mai mult, în presă au apărut informații despre faptul că Vlad Plahotniuc ar deține și cetățenia Federației Ruse (pe numele Vladimir Plahotniuc). Jurnaliștii de investigație au dezvăluit și identitatea românească a lui Plahotniuc - Vlad Ulinici (după numele de fată al mamei sale), iar recent deputatul moldovean Dumitru Alaiba a făcut publice documente care confirmă că Plahotniuc ar deține și cetățenia Cehiei - la 4 iunie 2019 (cu câteva zile înainte să piardă puterea în Moldova) Plahotniuc încercând să deschidă, cu pașaport ceh, o firmă nouă în Marea Britanie.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, fost președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost dat în urmărire internațională de procurorii anticorupție în octombrie anul trecut.

Prima cauză penală pe numele lui Plahotniuc a fost deschisă în baza unor fapte săvîrșite între 2013-2014. Acesta e bănuit că a creat o schemă pentru a obține bunuri și venituri ilicite.

Cea de-a doua cauză penală ține, de asemenea, de anii 2013-2014. „Societatea Tukumaan Ltd" a creditat Finpar Invest cu peste 7,2 milioane de dolari, cu destinația SRL Nobil Air și către ABD Asiana Development Ltd. Această companie a efectuat, la rîndul său, transferuri bancare pe numele soției lui Plahotniuc, a explicat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

La începutul lunii august 2019, o instanță din Rusia a decis să emită mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Republica Moldova.

Plahotniuc este acuzat că a constituit un grup infracțional organizat și ar fi participat la acțiunile acestuia, realizînd tranzacții ilicite în ruble și în monedă străină către conturile unor cetățeni străini, prin intermediul unor acte false.

Pe 22 februarie 2019, autoritățile ruse i-au pus sub acuzare pe Plahotniuc și pe omul de afaceri Viaceslav Platon, după ce peste 500 de milioane de dolari au fost transferate ilegal pe conturi din afara Rusiei.

De asemenea, în 2017, pe numele lui Plahotniuc a mai fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă de către o instanță de la Moscova, după ce procurorii l-ar fi suspectat pe acesta că s-ar fi aflat în spatele unei încercări eșuate de asasinare a omului de afaceri Renato Usatîi.

În data de 5 martie 2020, fostul lider al Partidului Democrat (PDM) Vladimir Plahotniuc a primit, în absența sa, o nouă învinuire, la Moscova. Acesta este acuzat că a fost implicat în livrarea unui lot de 20 de kilograme de hașiș din Maroc în Federația Rusă.

Potrivit anchetatorilor, din Maroc, drogurile erau transportate în Spania. Acolo acestea erau ambalate de către complicii lui Plahotniuc și încărcate într-un „Range Rover Sport", cu numere de înmatriculare moldovenești. Ulterior, substanțele narcotice ajungeau într-un garaj de pe strada Golubinskaya 11, din orașul Moscova.

În luna noiembrie 2019, magistrații Judecătoriei din raionul Tverskoi din Moscova au dispus arestarea lui Vladimir Plahotniuc în dosarul în care este învinuit de contrabandă și vînzare de droguri în proporții deosebit de mari.

La sfîrșitul lunii iunie, procurorii i-au înaintat învinuirea fostului președinte al PDM și persoanei sale de încredere, Constantin Țuțu, în săvîrșirea infracțiunilor prevăzute de articolul 210 al Codului Penal al Federației Ruse, dar și pentru 28 de episoade de contrabandă și vînzare ilegală de droguri în proporții deosebit de mari".

Potrivit datelor autorităților ruse, Vladimir Plahotniuc face parte dintr-o grupare internațională care se ocupa de contrabandă cu hașiș adus din Africa de Nord în statele CSI. Organizația criminală și-ar fi început activitatea în 2012, fiind condusă de Oleg Pruteanu, dar și de alte persoane originare din R. Moldova și Spania.

Pe 18 februarie 2021, șefa statului Maia Sandu, a anunțat că a semnat documentul prin care Vladimir Plahotniuc a fost privat de distincția „Ordinul Republicii".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
2522 locuitori

Holercani este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Holercani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Dubăsari și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2522 de oameni. Satul Holercani a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.