21 aprilie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 901
Nicolae Eșanu:
21 aprilie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 901

Nicolae Eșanu: "Constituția nu prevede introducerea anumitor modificări în baza vreunui referendum"

Actuala Constituție a Republicii Moldova nu prevede modificarea ei în baza unui referendum.

O declarație în acest sens a făcut cunoscutul jurist, fostul reprezentant al Republicii Moldova în Comisia de la Veneția și fost viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune.

El a menționat că a citit Constituția și nu a găsit niciun cuvînt despre posibilitatea modificării Constituției în baza unui referendum.

"Am citit și manuale de drept și nici acolo nu am găsit că există vreo noțiune de modificare a Constituției, chiar dacă nu este prevăzută în lege. Nu există așa ceva. În acest caz, decizia CC nu poate să conțină altceva decît invenții de-ale cuiva care crede că acest lucru ar putea fi posibil, pentru că așa spun judecătorii CC", a declarat Nicolae Eșanu.

După cum s-a relatat anterior, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat aviz pozitiv sesizării privind inițierea referendumului republican de revizuire a Constituției.

Potrivit proiectului, referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar trebui să aibă loc la 20 octombrie. Întrebarea propusă pentru referendum va fi: "Sînteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?"

Noi.md amintește că la sfîrșitul anului trecut, președinta Maia Sandu a solicitat organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Parlamentul a modificat și Codul Electoral, astfel încît acesta să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Intenția de a organiza referendumul în același timp cu alegerile prezidențiale a fost aspru criticată în societate, unii experți în drept considerînd că aceasta ar putea duce la o unirea ilegală a două interese contradictorii: interesul general – în cadrul referendumului; interesul de partid – în cadrul alegerilor generale.

În același timp, există opinii potrivit cărora probabilitatea ca referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, planificat să se desfășoare în țară la 20 octombrie, să sufere un eșec este foarte mare, ținînd cont de experiența plebiscitelor anterioare organizate concomitent cu alegerile.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
539 locuitori

Buzduganii de Jos este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 539 de oameni. Satul Buzduganii de Jos a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.