|
Bursele românești pentru Moldova: ”prieten” în piele de oaie?
În fiecare an, mii de tineri din Moldova merg la studii în țara vecină România. Gratis! Aproape! Prestigios și cu perspectivă - se bucură ei. Dar oare-s chiar așa de dezinteresate intențiile "binefăcătorilor" și ce preț trebuie să plătim pentru aceste cadouri?
"Ajutorul frățesc"
În universitățile moldovenești, anul acesta numărul studenților a atins cota minimă din ultimii 24 de ani - 56,8 mii de persoane. Pentru comparație: în anul de studii 2008-2009 (atunci a fost înregistrat „piscul studențesc"), în țara noastră numărul studenților a fost de cca 115 mii. După care acest indice s-a tot redus de la an la an.
Din numeroase cauze. Și agravarea situației demografice, și nivelul scăzut al educației în țară, și dificultățile economice.
Desigur, absolvenții moldoveni merg la studii în diferite țări, totuși lider este anume România. Asta se face sub nobilul pretext al "grijii pentru compatrioți". Frații de peste Prut au început să acorde "ajutor filantropic" în formă de burse pentru cetățenii Republicii Moldova încă din anii 1990, imediat după declararea independenței. Și an de an volumul ajutoarelor acordate crește, iar numărul cotelor pentru studiile universitare și postuniversitare sporește.
Anul de studii 2009–2010 - 1500 locuri.
Anul de studii 2012-2013 - cca 5000.
Anul de studii 2013-2014 - 5500.
Anul de studii 2014–2015 - peste 4000.
Anul de studii 2015-2016 - 5000.
Anul de studii 2017-2018 - cca 6000.
Anul de studii 2018-2019 - peste 6000.
Anul de studii 2019-2020 – 5700 locuri.
Adică, numai în ultimii 10 ani în universitățile românești au învățat peste 30 mii de tineri din Moldova. Este o cifră enormă.
Galați, Iași, Timișoara, Brașov, București – în toate universitățile din aceste orașe poți găsi conaționali de-ai noștri.
În principiu, dorința lor de a studia anume în România este înțeleasă: cunosc limba de studii și de comunicare, universitățile se află relativ aproape de casă, așa că poți vizita părinții și prietenii mai des. În plus, pentru mulți abiturienți anume factorul financiar este decisiv în alegerea universității românești. Mulți tineri nu-și pot permite să studieze peste hotare, iar numărul burselor alocate de universitățile prestigioase din țările dezvoltate nu este mare. Pe acest fundal, România oferă condiții foarte acceptabile la prima vedere, acestea prevăd nu doar studii gratuite, ci și un sprijin financiar regulat - burse lunare, cazare gratuită, deservire medicală, reduceri pentru călătorii. Cu alte cuvinte, studiile în România presupun cheltuieli mult mai mici ca cele care trebuie suportate la înmatricularea în universitățile din alte țări europene. Asta în timp ce România este membră a UE și tinerii care merg acolo la studii obțin diplome recunoscute în lumea întreagă. Recunoașterea internațională a diplomelor moldovenești este mult mai problematică.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1965
- Populația:
- 514 locuitori
Socoleni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Anenii Noi și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 locuitori. Satul Socoleni a fost înființat în anul 1965.
Comments
(0)