|
Bursele românești pentru Moldova: ”prieten” în piele de oaie?
În fiecare an, mii de tineri din Moldova merg la studii în țara vecină România. Gratis! Aproape! Prestigios și cu perspectivă - se bucură ei. Dar oare-s chiar așa de dezinteresate intențiile "binefăcătorilor" și ce preț trebuie să plătim pentru aceste cadouri?
"Ajutorul frățesc"
În universitățile moldovenești, anul acesta numărul studenților a atins cota minimă din ultimii 24 de ani - 56,8 mii de persoane. Pentru comparație: în anul de studii 2008-2009 (atunci a fost înregistrat „piscul studențesc"), în țara noastră numărul studenților a fost de cca 115 mii. După care acest indice s-a tot redus de la an la an.
Din numeroase cauze. Și agravarea situației demografice, și nivelul scăzut al educației în țară, și dificultățile economice.
Desigur, absolvenții moldoveni merg la studii în diferite țări, totuși lider este anume România. Asta se face sub nobilul pretext al "grijii pentru compatrioți". Frații de peste Prut au început să acorde "ajutor filantropic" în formă de burse pentru cetățenii Republicii Moldova încă din anii 1990, imediat după declararea independenței. Și an de an volumul ajutoarelor acordate crește, iar numărul cotelor pentru studiile universitare și postuniversitare sporește.
Anul de studii 2009–2010 - 1500 locuri.
Anul de studii 2012-2013 - cca 5000.
Anul de studii 2013-2014 - 5500.
Anul de studii 2014–2015 - peste 4000.
Anul de studii 2015-2016 - 5000.
Anul de studii 2017-2018 - cca 6000.
Anul de studii 2018-2019 - peste 6000.
Anul de studii 2019-2020 – 5700 locuri.
Adică, numai în ultimii 10 ani în universitățile românești au învățat peste 30 mii de tineri din Moldova. Este o cifră enormă.
Galați, Iași, Timișoara, Brașov, București – în toate universitățile din aceste orașe poți găsi conaționali de-ai noștri.
În principiu, dorința lor de a studia anume în România este înțeleasă: cunosc limba de studii și de comunicare, universitățile se află relativ aproape de casă, așa că poți vizita părinții și prietenii mai des. În plus, pentru mulți abiturienți anume factorul financiar este decisiv în alegerea universității românești. Mulți tineri nu-și pot permite să studieze peste hotare, iar numărul burselor alocate de universitățile prestigioase din țările dezvoltate nu este mare. Pe acest fundal, România oferă condiții foarte acceptabile la prima vedere, acestea prevăd nu doar studii gratuite, ci și un sprijin financiar regulat - burse lunare, cazare gratuită, deservire medicală, reduceri pentru călătorii. Cu alte cuvinte, studiile în România presupun cheltuieli mult mai mici ca cele care trebuie suportate la înmatricularea în universitățile din alte țări europene. Asta în timp ce România este membră a UE și tinerii care merg acolo la studii obțin diplome recunoscute în lumea întreagă. Recunoașterea internațională a diplomelor moldovenești este mult mai problematică.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1604
- Populația:
- 1221 locuitori
Camenca este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brînzeni, Buteşti, Moleşti, și Camenca. Localitatea se afla la distanţa de 15 km de orașul Glodeni şi la 190 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1221 de oameni. Satul Camenca a fost menționat documentar în anul 1604.
Comentarii
(0)