26 july 2012, 09:57 Moldovan reality views 7948
26 july 2012, 09:57 Moldovan reality views 7948

Trei sferturi dintre moldoveni consideră că țara e pe o cale greșită

74% dintre respondenţi cred că situaţia din Republica Moldova se dezvoltă în direcţie greşită. În acelaşi timp, 20,5% dintre respondenţi consideră că direcţia este corectă. Restul de 4,8% erau indecişi, în timp ce 0,6% nu au dat nici un răspuns.

Acestea sînt rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, transmite Info-Prim Neo. "Oricum, trei sferturi din cetăţenii ţării sînt nemulţumiţi de modul în care merg lucrurile în ţara noastră. Nimic, însă, surprinzător, "- a declarat directorul CBS-AXA, Ion Jigău.

50,9% dintre respondenţi cred că forţele politice actuale nu sînt în măsură de a scoate ţara dintr-o situaţie dificilă, 40,2% consideră că sînt capabile, şi aproximativ 9% nu ştiu sau nu răspund. Mai mult de jumătate dintre respondenţi cred că pentru a depăși situaţia actuală ar trebui să apară noi forţe politice.

Aproximativ 29% dintre respondenţi au spus că responsabilitatea pentru situaţia dificilă în ţară o poartă Alianţa pentru Integrare Europeană, 22,8% au acuzat opoziţia (Partidul Comunist), circa 10% - Parlamentul, 8,5% -  alegătorii.

Cînd au fost întrebați cum ar dori să vadă Republica Moldova peste 20 de ani, 82,4% au răspuns că ar dori un stat independent şi neutru, 81,1% au fost în favoarea unui stat integru, adică pentru soluţionarea conflictului transnistrean. În plus, 57,1% din respondenţi doresc ca Moldova să devină o ţară care atrage muncitorii calificaţi din alte state şi 55,1% din respondenţi doresc ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană.

Sondajul a fost realizat între 6-15 iulie 2012 în rîndurile populaţiei adulte a Republicii Moldova, eroarea maximă a studiului este de ± 3%. Au fost intervievate 1228 de persoane cu vîrsta de peste 18 ani din cele 91 de localități ale țării.

 

Sursa: NR2.ru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
690 locuitori

Grinăuţi-Raia este un sat din cadrul comunei Grinăuţi-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ocnița și la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 690 de oameni. Satul Grinăuți-Raia a fost atestat documentar în anul 1775.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.