26 iulie 2012, 09:57 Realitatea moldovenească views 7932
26 iulie 2012, 09:57 Realitatea moldovenească views 7932

Trei sferturi dintre moldoveni consideră că țara e pe o cale greșită

74% dintre respondenţi cred că situaţia din Republica Moldova se dezvoltă în direcţie greşită. În acelaşi timp, 20,5% dintre respondenţi consideră că direcţia este corectă. Restul de 4,8% erau indecişi, în timp ce 0,6% nu au dat nici un răspuns.

Acestea sînt rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, transmite Info-Prim Neo. "Oricum, trei sferturi din cetăţenii ţării sînt nemulţumiţi de modul în care merg lucrurile în ţara noastră. Nimic, însă, surprinzător, "- a declarat directorul CBS-AXA, Ion Jigău.

50,9% dintre respondenţi cred că forţele politice actuale nu sînt în măsură de a scoate ţara dintr-o situaţie dificilă, 40,2% consideră că sînt capabile, şi aproximativ 9% nu ştiu sau nu răspund. Mai mult de jumătate dintre respondenţi cred că pentru a depăși situaţia actuală ar trebui să apară noi forţe politice.

Aproximativ 29% dintre respondenţi au spus că responsabilitatea pentru situaţia dificilă în ţară o poartă Alianţa pentru Integrare Europeană, 22,8% au acuzat opoziţia (Partidul Comunist), circa 10% - Parlamentul, 8,5% -  alegătorii.

Cînd au fost întrebați cum ar dori să vadă Republica Moldova peste 20 de ani, 82,4% au răspuns că ar dori un stat independent şi neutru, 81,1% au fost în favoarea unui stat integru, adică pentru soluţionarea conflictului transnistrean. În plus, 57,1% din respondenţi doresc ca Moldova să devină o ţară care atrage muncitorii calificaţi din alte state şi 55,1% din respondenţi doresc ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană.

Sondajul a fost realizat între 6-15 iulie 2012 în rîndurile populaţiei adulte a Republicii Moldova, eroarea maximă a studiului este de ± 3%. Au fost intervievate 1228 de persoane cu vîrsta de peste 18 ani din cele 91 de localități ale țării.

 

Sursa: NR2.ru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
1300 locuitori

Cobasna este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cobasna și Suhaia Rîbnița. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîbnița și la 124 km de Chișinău. Populaţia satului Cobasna alcătuia 1300 de cetăţeni în anul 2011. Satul Cobasna a fost menționat documentar în anul 1794.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.