28 iunie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 786
Agricultorii din nordul țării au început recoltarea cerealelor
28 iunie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 786

Agricultorii din nordul țării au început recoltarea cerealelor

La nordul țării, este în toi recoltarea cerealelor. În aceste zile, agricultorii muncesc neîntrerupt pentru a aduna grîul.

Agricultorii se arată mulţumiţi de recolta din acest an. Şi pentru că e caniculă, secerişul este monitorizat de angajaţii Direcției Situații Excepționale.

În cîmpuri, au ieşit combinele, semn că grînele sînt coapte, gata de adunat. În satul Ruslanovca din raionul Soroca sînt semănate 700 de hectare de culturi cerealiere de prima grupă. Comparativ cu anul trecut, recolata e mai bogată şi mai calitativă. Acum, spicele au o înălțime de aproape un metru și sînt bine uscate.

"După cum se vede, spicul arată foarte bine, în schimb, bobul e cam mărunt. După ce recoltăm, mergem la analize să vedem nivelul de gluten", spune Isidor Leahu, agronom, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

În acest an, grîul a avut condiții prielnice de dezvoltare, cu ploi din belșug atît toamna, cît și în lunile de primăvară. "După cum se vede, grînele arată foarte bine, ne bucurăm de roada care este", a menționat Ilie Rusu, inginer.

Angajații Direcției Situații Excepționale monitorizează întregul proces de recoltare, pentru a preveni incendiile.

"Principalii indici de monitorizare sînt dotarea autospecialelor cu mijloace de stingere a incendiilor, cu cisterne cu apă, precum şi respectarea tuturor cerinţelor antiicendiare în cîmp", a precizat Igor Brighidin, şef adjunct, Direcția Situații Excepționale Soroca.

În acest an, fermierii din Moldova au semănat grîu pe o suprafață de peste 300 de mii de hectare.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
805 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Ghindeşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 117 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 805 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.