21 iunie 2024, 19:30 Realitatea moldovenească views 1023
Maia Sandu, omagiu lui Spiridon Vangheli:
21 iunie 2024, 19:30 Realitatea moldovenească views 1023

Maia Sandu, omagiu lui Spiridon Vangheli: "Va fi decretată zi de doliu național"

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj în contextul decesului scriitorului Spiridon Vangheli, notează Noi.md.

"Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice.

Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru care ne-a adus în literatura universală.

Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele. Guguță a fost mai mult decît un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea - sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blîndețea lumii lui Guguță.

În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, cînd vor avea loc funeraliile, va fi decretată zi de doliu național", se arată în mesajul șefei statului.

Menționăm că decesul scriitorului a fost anunțat de rudele acestuia. Cel care i-a dat viață personajului Guguță, recent, la 14 iunie și-a sărbătorit cea de-a 92-a aniversare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Maia Sandu , Spiridon Vangheli , doliu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1517 locuitori

Terebna este un sat şi comună din raionul Edineţ. Terebna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la  220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1517 oameni. Prima mențiune documentară a Terebnei datează din 17 aprilie 1429, fiind pomenită în actul de danie  a satelor Zubricăuți și Ivancăuți către Radu grămătic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.