|
Modul de achitare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului ar putea fi modificat
Procesul de stabilire, calculare şi plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ar putea fi modificat. De altfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale propune, printr-un proiect publicat pentru consultări publice, modificarea şi a modului de acordare a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului.
Prin intermediul unei Hotărâri de Guvern, MSMPS propune ca decizia cu privire la prelungirea perioadei de aflare în incapacitate temporară de muncă (începînd cu a 120-a zi şi a cazului de prelungire a concediului medical peste 180 de zile) să fie luată de către medicul de familie, fără necesitatea avizului Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă, rolul acestuia fiind - constatarea gradului de dizabilitate, conform legislaţiei în vigoare.
La fel, indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoza, SIDA, maladie oncologică se propun a fi stabilite, indiferent de durata stagiului de cotizare, reieşind din caracterul social al altor maladii.
Un aspect nou al proiectului constă în oferirea posibilităţii ca dreptul la indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului să fie realizat opţional, şi anume:
- de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi pînă la data împlinirii vîrstei de 3 ani a acestuia, cu menţinerea schemei actuale de acordare şi plată a indemnizaţiei de creştere a copilului - în cuantum de 30 % din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;
- de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi pînă la data împlinirii vîrstei de 2 ani a acestuia, în cuantum de 60% - pentru primul an şi în cuantum de de 30 % - pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an. La alegerea acestei opţiuni, pentru perioada după împlinirea vîrstei de 2 ani - pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului nu se acordă.
Scopul introducerii acestor opţiuni este promovarea măsurilor de dezvoltare a unor scheme motivaţionale şi de suport pentru părinţi, prin încurajarea revenirii acestora în cîmpul muncii, iar obiectivul constă în concilierea vieţii de familie cu cea profesională în vederea asigurării implicării echitabile a părinţilor la creşterea şi educarea copiilor.
Totodată, în cazul în care mama sau tatăl copilului (beneficiari de indemnizaţie) se angajează ori îşi reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizaţiei lunare nu se suspendă pînă la expirarea acestui concediu, beneficiarul primind în acelaşi timp - indemnizaţia şi salariul.
Pentru definitivarea proiectului, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale solicită expunerea de propuneri şi comentarii pe marginea acestuia.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1602
- Populația:
- 549 locuitori
Paladea este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 549 de oameni. Satul Paladea este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Ocniţa şi la 220 km de Chișinău. Prima menţiune documentară a satului Paladea (cu numele Vertiporoh) din ținutul Hotin datează din anul 1602.
Comments
(0)