19 june 2024, 01:40 views 22478
Materiale din compartiment: All news |

Paladea, district Ocniţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
549 locuitori

Paladea este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa, avînd o suprafaţă de aproximativ 1.16 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.28 km. Prima menţiune documentară a satului Paladea (cu numele Vertiporoh) din ținutul Hotin datează din anul 1602.

[top]Istoria localității

Zona în care se află satul Paladea a fost populată din cele mai vechi timpuri, dovadă fiind săpăturile arheologice care au scos la iveală urme ale unor vechi aşezări umane. La sud de sat se află trei movile tumulare, numite de localnici Movilele de la Paladea. Movilele sunt amplasate în rînd, pe creasta unei coline, la o distanţă de 0,2 km una de alta. Satul Paladea, în evul mediu s-a numit Vertiporoh, făcînd parte din ținutul Hotin și fiind atestat pentru prima dată în 1602 cu statut de slobozie, adică așezare rurală locuitorii căreea au fost eliberați pentru trei ani de impozite. Satul sărăcise din cauza impozitelor mari și exodului populației, astfel încît domnul acorda această înlesnire localnicilor pentru ca localitatea să se refacă. În 1656 Vertiporohul mai apare menționat printre moșiile întărite lui Ghica, fost mare vornic. Mai tîrziu satul își schimbă denumirea în Palade.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 549 de oameni, dintre care 47.36% +bărbaţi şi 52.64% - femei. Structura etnică a populaţiei este următoarea: 94.17% - moldoveni, 4.74% - ucraineni, 0.91% - ruşi, 0.18% - alte etnii.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1497
Populația:
3285 locuitori

Măcăreşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frăsineşti și Măcăreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3285 de oameni. Satul Măcărești a fost menționat documentar în anul 1497.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.