25 september 2018, 12:20 Moldovan reality views 8328
CHEAP Dnestrovsk va ajunge pe mîinile chinezilor?
25 september 2018, 12:20 Moldovan reality views 8328

CHEAP Dnestrovsk va ajunge pe mîinile chinezilor?

Xenia Florea

Băncile și companiile de stat chineze ar putea deveni investitori de rang inferior ai Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare (CHEAP) de la Dnestrovsk.

Igor Sirota, director general al companiei „Ukrghidroenergo", a declarat într-un interviu pentru postul TV ucrainean „Canal 5" că în prezent au loc negocieri active privind construirea a trei agregate hidraulice ale Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare (CHEAP) de la Dnestrovsk (nr.5, 6 și 7) din contul investițiilor chineze. Iar partea ucraineană este interesată în edificarea lor simultană.

Potrivit funcționarului, dacă s-ar lucra consecvent, ca și mai înainte, și agregatele ar fi construite consecutiv, ar fi nevoie de cel puțin 3 ani pentru fiecare, iar în întregime lucrările ar dura 9 ani. Dar dacă s-ar purcede la construirea simultană a celor trei agregate, lucrările vor dura doar 4-5 ani și CHEAP Dnestrovsk, cea mai mare din Europa, va atinge capacitatea proiectată.

Cum Igor Sirota a fost uluit de China

Vara aceasta conducerea companiei „Ukrghidroenergo" a întreprins o vizită de lucru în Republica Populară China. Din componența delegației au făcut parte și persoane responsabile de construcția CHEAP de la Kanev și a celei de la Dnestrovsk.

Din anul 2009 China este considerată drept lider mondial în producerea energiei hidraulice. Aici au fost construite 45 de mii de centrale hidroelectrice mari și mici: cam jumătate dintre centralele hidroelectrice (CHE) mici din lume, cea mai mare CHE din lume – „Barajul celor trei defileuri" de pe rîul Yangtze (dotat cu 32 de generatoare de 700 MW fiecare), anul trecut a început construcția celei de-a doua din lume ca mărime CHE Baihetan (aici vor fi instalate 16 agregate hidraulice cu capacitatea 1000 MW fiecare), se mai construiește și cea mai mare cascadă de CHE-uri din lume cu capacitatea totală de 97 mii MW.

Conducerea companiei „Ucrghidroenergo" a fost impresionată de volumul și dimensiunile celor văzute. Întors acasă, Igor Sirota a comparat capacitățile hidroenergetice ale celor două țări.

„Dacă e să operăm cu cifre, ele te uimesc. Orbind despre hidroenergetică – capacitatea ei actuală în China constituie 340 mii MW, iar în Ucraina – 5750 MW. La ei ritmul sporit de dezvoltare a hidroenergeticii a început anii 1990. Timp de 28 de ani ei au construit peste 300 mii MW. În China CHE-urile produc azi cca 310 mii MW, iar stațiile hidraulice de acumulare – 29 mii MW, alte 37 mii MW se află în proces de realizare, iar pînă în 2025 cota CHEAP în volumul total de energie electrică va constitui 90 mii MW. Adică pînă în 2025 ei trebuie să pună în exploatare încă 40 de centrale hidroelectrice de acumulare, iar noi avem plănuite doar trei: finalizarea CHEAP Dnestrovsk și construcția centralelor electrice de la Tașlîk și Kanev", a afirmat directorul general „ al companiei „Ukrghidroenergo" la o emisiune difuzată de „Canal 5".

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Nistru , China

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
1648 locuitori

Vadul-Raşcov este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vadul-Rașcov și Socola. Amplasat pe cursul superior al Nistrului satul Vadul-Raşcov se află la o distanță de 23 km de orașul Șoldănești și la 104 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Vadul-Raşcov a fost atestat documentar la 14 ianuarie 1447.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.