|
CHEAP Dnestrovsk va ajunge pe mîinile chinezilor?
Xenia Florea
Băncile și companiile de stat chineze ar putea deveni investitori de rang inferior ai Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare (CHEAP) de la Dnestrovsk.
Igor Sirota, director general al companiei „Ukrghidroenergo", a declarat într-un interviu pentru postul TV ucrainean „Canal 5" că în prezent au loc negocieri active privind construirea a trei agregate hidraulice ale Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare (CHEAP) de la Dnestrovsk (nr.5, 6 și 7) din contul investițiilor chineze. Iar partea ucraineană este interesată în edificarea lor simultană.
Potrivit funcționarului, dacă s-ar lucra consecvent, ca și mai înainte, și agregatele ar fi construite consecutiv, ar fi nevoie de cel puțin 3 ani pentru fiecare, iar în întregime lucrările ar dura 9 ani. Dar dacă s-ar purcede la construirea simultană a celor trei agregate, lucrările vor dura doar 4-5 ani și CHEAP Dnestrovsk, cea mai mare din Europa, va atinge capacitatea proiectată.
Cum Igor Sirota a fost uluit de China
Vara aceasta conducerea companiei „Ukrghidroenergo" a întreprins o vizită de lucru în Republica Populară China. Din componența delegației au făcut parte și persoane responsabile de construcția CHEAP de la Kanev și a celei de la Dnestrovsk.
Din anul 2009 China este considerată drept lider mondial în producerea energiei hidraulice. Aici au fost construite 45 de mii de centrale hidroelectrice mari și mici: cam jumătate dintre centralele hidroelectrice (CHE) mici din lume, cea mai mare CHE din lume – „Barajul celor trei defileuri" de pe rîul Yangtze (dotat cu 32 de generatoare de 700 MW fiecare), anul trecut a început construcția celei de-a doua din lume ca mărime CHE Baihetan (aici vor fi instalate 16 agregate hidraulice cu capacitatea 1000 MW fiecare), se mai construiește și cea mai mare cascadă de CHE-uri din lume cu capacitatea totală de 97 mii MW.
Conducerea companiei „Ucrghidroenergo" a fost impresionată de volumul și dimensiunile celor văzute. Întors acasă, Igor Sirota a comparat capacitățile hidroenergetice ale celor două țări.
„Dacă e să operăm cu cifre, ele te uimesc. Orbind despre hidroenergetică – capacitatea ei actuală în China constituie 340 mii MW, iar în Ucraina – 5750 MW. La ei ritmul sporit de dezvoltare a hidroenergeticii a început anii 1990. Timp de 28 de ani ei au construit peste 300 mii MW. În China CHE-urile produc azi cca 310 mii MW, iar stațiile hidraulice de acumulare – 29 mii MW, alte 37 mii MW se află în proces de realizare, iar pînă în 2025 cota CHEAP în volumul total de energie electrică va constitui 90 mii MW. Adică pînă în 2025 ei trebuie să pună în exploatare încă 40 de centrale hidroelectrice de acumulare, iar noi avem plănuite doar trei: finalizarea CHEAP Dnestrovsk și construcția centralelor electrice de la Tașlîk și Kanev", a afirmat directorul general „ al companiei „Ukrghidroenergo" la o emisiune difuzată de „Canal 5".
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1913
- Populația:
- 2100 locuitori
Făleştii Noi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Făleştii Noi și Pietrosul Nou. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Fălești și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2100 de oameni. Satul Făleştii Noi a fost menționat documentar în anul 1913.
Comentarii
(0)