23 september 2017, 15:00 Moldovan reality views 6508
Fără variante: toţi – în integrarea europeană
23 september 2017, 15:00 Moldovan reality views 6508

Fără variante: toţi – în integrarea europeană

Victor Surugiu

Cu cît mai aproape sînt alegerile parlamentare, cu atît apar mai multe iniţiative populiste din partea partidelor politice şi liderilor acestora.

Prin asemenea declaraţii politicienii speră să-şi ridice ratingul şi să influenţeze electoratul indecis, cu atît mai mult cu cît starea electorală permanentă a determinat mulţi cetăţeni să devină indiferenţi faţă de alegeri. Totodată, prin acţiunile lor, liderii politici le dau de înţeles partenerilor de dezvoltare pe cine trebuie să mizeze în parlamentul moldovean.

Unul dintre cele mai discutate evenimente din ultima săptămînă a devenit propunerea democraţilor de a introduce modificări în Constituţie pe tema integrării europene.

Majoritatea experţilor consideră că modificarea Legii Supreme în această problemă delicată poate fi doar un produs al consensului, dar nu al luptei pentru puterea politică.

PDM, despre orientarea strategică a ţării

Despre iniţierea procedurii de modificare a Constituţiei a anunţat după şedinţa PDM liderul acestuia, Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, propunerea decurge din decizia Curţii Constituţionale din 9 septembrie 2104, în care se menţionează că calea spre spaţiul european al valorilor democratice este unul dintre elementele principale ale orînduirii constituţionale a RM. „Avînd în vedere această decizie, noi am decis să iniţiem modificarea Constituţiei prin introducerea unui articolul ce indică clar că integrarea europeană este calea strategică a Republicii Moldova", a declarat preşedintele PDM.

Precum s-a stabilit, proiectul modificărilor Constituţiei este discutat de democraţi timp de cîteva luni. „Noi facem acest lucru pentru că dorim ca toţi să înţeleagă clar că noi mergem pe calea integrării europene şi că toate instituţiile statului trebuie să acţioneze doar în această direcţie, indiferent de schimbările politice care s-ar putea produce în viitor sau interesele unor sau altor persoane", a explicat Vladimir Plahotniuc. El a adăugat că vor fi desfăşurate consultări, pentru a identifica cea mai bună formulare.

Democraţii declară că au pledat mereu pentru integrarea europeană, deşi nu stau la baza acestui vector. Potrivit lor, Moldova a înţeles încă de pe timpul guvernării comuniste că această cale este ireversibilă, cînd în 2005 a fost semnat Planul de acţiuni cu UE şi de atunci vectorul european figurează în programele tuturor guvernelor. În opinia deputatului Sergiu Sîrbu, a venit timpul ca acest moment să fie stipulat în Constituţie, pentru ca „în termen scurt să fie excluse orice speculaţii şi divizarea în societate".

PDM menţionează că Acordul de asociere cu UE după ratificarea lui a fost implementat în proporţie de o treime în partea adaptării legislaţiei şi de două treimi – în ceea ce priveşte aspectele economice. Volumul exportului pe piaţa europeană, potrivit democraţilor, creşte constant, iar 80% din producţia moldovenească este exportată fără taxe. De asemenea, răsună asemenea argumente drept „modernizarea şi sporirea responsabilităţii clasei politice" şi „consolidarea în jurul unui idei naţionale".

Iniţiativa PDM a fost susţinută de anumiţi analişti şi experţi, inclusiv din România şi UE. Aceştia afirmă la unison că integrarea europeană este „singura variantă pentru Moldova". Adepţii acestei idei susţin că Moldova a obţinut progrese datorită mijloacelor europene, iar în prezent nu există alt partener economic capabil să ofere ţării noastre o alternativă.

Reacţie controversată

Amintim că în anul 2014 Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaţilor comunişti, care au cerut să fie declarat neconstituţional Acordul de asociere cu UE. În hotărîrea lor magistraţii menţionează că aspiraţiile Moldovei de a stabili cu ţările europene relaţii politice, economice, culturale de interes reciproc, precum şi orientarea spre valorile democratice europene au fost fixate în Declaraţia de independenţă a Moldovei.

Democraţii au avut nevoie de trei ani după verdictul CC pentru a ajunge la iniţiativa de modificare a Constituţiei. În opinia unor experţi, acţiunile PDM sînt coordonate cu Occidentul şi le dau de înţeles partenerilor de dezvoltare pe cine trebuie să mizeze în parlamentul moldovean. Iniţiativa privind introducerea modificărilor la Legea Supremă a coincis cu crearea în Parlamentul European a grupului de prietenie RM-UE, care are drept sarcină principală consolidarea forţelor capabile să alinieze ţara noastră la comunitatea europeană.

Propunerea PDM a generat o reacţie controversată în societate şi a fost supusă criticilor din partea opoziției parlamentare şi extraparlamentare. Principalul argument al oponenţilor ideii de modificare a Constituţiei – contradicţia cu toate sondajele opiniei publice, potrivit cărora majoritatea cetăţenilor ţării preferă aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică şi nu văd UE în calitate de partener strategic al Moldovei. Dacă acum şase ani integrarea europeană era susţinută în RM de 65-68% din populaţie, în prezent susţinerea vectorului european a scăzut în jumătate şi continuă să scadă.

Partidul Socialiştilor a emis o declaraţie prin care condamnă iniţiativa PDM. „Considerăm absolut inadecvată orice intervenție în textul Legii fundamentale, care nu a fost dezbătută cu publicul, nu are un sprijin larg din partea poporului și a majorității absolute a Parlamentului", se arată în declaraţia PSRM. În opinia socialiştilor, vectorulstrategic al dezvoltării țării poate fi și trebuie determinat doar de poporul Moldovei printr-un referendum național. Partidul de opoziţie a calificat iniţiativa drept „atentare la bazele statalității și suveranității țării", îndemnînd toate fracţiunile parlamentare să se opună acestei iniţiative.

Președintele Igor Dodon a declarat în cadrul unei conferințe de presă că va bloca inițiativa de modificare a Constituției „prin toate mijloacele posibile". Șeful statului explică propunerea PDM prin dorința de a „îmbunătăți imaginea partidului". Potrivit lui Dodon, pe timpul actualei puteri poporul a pierdut încrederea în Uniunea Europeană și este în drept să-și stabilească singur vectorul politicii externe. „Și dacă PDM va continua să insiste, atunci singura soluție pentru mine va fi inițierea unui referendum consultativ în această problemă. Și credeți-mă, oamenii nu vor vota pentru integrarea UE", a spus ferm președintele.

Din partea opoziției extraparlamentare s-a pronunțat vicepreședintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr" Alexandru Slusari, care consideră că inițiativele modificării constituționale privind integrarea țării la UE „încearcă să arunce praf în ochii cetățenilor și partenerilor de dezvoltare". „Integrarea europeană trebuie realizată nu prin vorbe și foi scrise, ci prin fapte simțite de fiecare cetățean", comentează Slusari.

Continuarea aici.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
1142 locuitori

Colibabovca este un sat şi comună din raionul Leova. Colibabovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Leova și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1142 de oameni. Satul Colibabovca a fost înființat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.