|
Cât de pregătită este R. Moldova pentru semănatul de primăvară a culturilor de câmp (Video)
În prezent, Republica Moldova dispune de seminţe a culturilor de câmp pentru semănatul de primăvară în proporție de 99,2 la sută din cele necesare, a declarat astăzi şeful Direcţiei Control Semincer din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Dumitru Rusu. Actualmente, a fost controlată şi certificată o cantitate de circa 34 000 tone sau 96.6% din seminţele depozitate.
Potrivit lui, la moment, specialiştii din teritoriu efectuează controlul comercializării şi utilizării seminţelor de culturi de câmp, legumicole, bostănoase şi de cartof, destinate semănatului de primăvară. Sunt prelevate probe şi, în timpul de faţă, se efectuează testarea şi certificarea seminţelor în condiţii de laborator. O atenţie sporită se acordă gospodăriilor tărăneşti, pentru aprovizionarea acestora cu seminţe certificate.
„Semănăturile de toamnă au iernat satisfăcator, inclusiv şi pe sectoarele semincere de grâu şi orz de toamnă. Actualmente se efectuează fertilizarea şi erbicidarea acestor semănături şi sunt semănate culturile timpurii de primavară", a menționat Rusu.
Cu referire la depozitarea seminţelor de culturi legumicole, bostănoase şi de cartof, gradul de asigurare a culturilor legumicole cu seminţe cu bob mic este de 84.3%, a culturilor bostănoase de 86.3% şi a cartofului pentru reproducere pe sectoare semincere - 49.1%.
„În scopul diminuării deficitului de seminţe, înregistrat la unele culturi în prezent, agenţii economici autorizaţi în domeniu efectuează importul seminţelor de diferite varietăţi. În teritoriu activează cca 120 de magazine agricole care pun la dispoziţia beneficiarilor funciari seminţe de o gamă largă de soiuri ale culturilor agricole", a adăugat Rusu.
El a adăugat că ANSA informează periodic Guvemul Republicii Moldova şi Ministerul Agriculturii şi lndustriei Alimentare în privinţa falsificărilor de seminţe.
„Dacă în anii precedenţi erau depistate cazuri pentru seminţele de selecţie autohtonă, atunci anul acesta au apărut semnale de falsificare a seminţelor de floarea-soarelui a unor companii străine. La moment, inspectorii investighează cazurile respective, iar după finalizare vor fi făcute publice rezultatele", a menţionat Dumitru Rusu.
Pentru acoperirea necesităţilor autohtone cu material semincer de calitate, ANSA eliberează certificatele de înregistrare a agenţilor economici pentru producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor, iar prin ordinul nr. 222 din decembrie 2013 sunt nominalizate persoanele de examinare a dosarelor depuse la înregistrare de agenţii economici care activează în domeniul semincer, emiterea certificatelor şi arhivarea actelor. Toţi agenţii economici înregistraţi sunt incluşi într-un Registru unic, fiind elaborată o procedură operaţională privind procesul de înregistrare conform legii. Procedura este remisă în teritoriu către inspectorii responsabili, sub semnătura lor. Până la moment sunt înregistraţi 625 de agenţi economici.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1806
- Populația:
- 2248 locuitori
Burlăceni este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Greceni și Burlăceni. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Cahul și la 187 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2248 de oameni. Satul Burlăceni a fost menționat documentar în anul 1806.
Comments
(0)