10 aprilie 2016, 11:40 Realitatea moldovenească views 3351
Cât de pregătită este R. Moldova pentru semănatul de primăvară a culturilor de câmp (Video)
10 aprilie 2016, 11:40 Realitatea moldovenească views 3351

Cât de pregătită este R. Moldova pentru semănatul de primăvară a culturilor de câmp (Video)

În prezent, Republica Moldova dispune de seminţe a culturilor de câmp pentru semănatul de primăvară în proporție de 99,2 la sută din cele necesare, a declarat astăzi şeful Direcţiei Control Semincer din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Dumitru Rusu. Actualmente, a fost controlată şi certificată o cantitate de circa 34 000 tone sau 96.6% din seminţele depozitate.

Potrivit lui, la moment, specialiştii din teritoriu efectuează controlul comercializării şi utilizării seminţelor de culturi de câmp, legumicole, bostănoase şi de cartof, destinate semănatului de primăvară. Sunt prelevate probe şi, în timpul de faţă, se efectuează testarea şi certificarea seminţelor în condiţii de laborator. O atenţie sporită se acordă gospodăriilor tărăneşti, pentru aprovizionarea acestora cu seminţe certificate.

„Semănăturile de toamnă au iernat satisfăcator, inclusiv şi pe sectoarele semincere de grâu şi orz de toamnă. Actualmente se efectuează fertilizarea şi erbicidarea acestor semănături şi sunt semănate culturile timpurii de primavară", a menționat Rusu.

Cu referire la depozitarea seminţelor de culturi legumicole, bostănoase şi de cartof, gradul de asigurare a culturilor legumicole cu seminţe cu bob mic este de 84.3%, a culturilor bostănoase de 86.3% şi a cartofului pentru reproducere pe sectoare semincere - 49.1%.

„În scopul diminuării deficitului de seminţe, înregistrat la unele culturi în prezent, agenţii economici autorizaţi în domeniu efectuează importul seminţelor de diferite varietăţi. În teritoriu activează cca 120 de magazine agricole care pun la dispoziţia beneficiarilor funciari seminţe de o gamă largă de soiuri ale culturilor agricole", a adăugat Rusu.

El a adăugat că ANSA informează periodic Guvemul Republicii Moldova şi Ministerul Agriculturii şi lndustriei Alimentare în privinţa falsificărilor de seminţe.

„Dacă în anii precedenţi erau depistate cazuri pentru seminţele de selecţie autohtonă, atunci anul acesta au apărut semnale de falsificare a seminţelor de floarea-soarelui a unor companii străine. La moment, inspectorii investighează cazurile respective, iar după finalizare vor fi făcute publice rezultatele", a menţionat Dumitru Rusu.

Pentru acoperirea necesităţilor autohtone cu material semincer de calitate, ANSA eliberează certificatele de înregistrare a agenţilor economici pentru producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor, iar prin ordinul nr. 222 din decembrie 2013 sunt nominalizate persoanele de examinare a dosarelor depuse la înregistrare de agenţii economici care activează în domeniul semincer, emiterea certificatelor şi arhivarea actelor. Toţi agenţii economici înregistraţi sunt incluşi într-un Registru unic, fiind elaborată o procedură operaţională privind procesul de înregistrare conform legii. Procedura este remisă în teritoriu către inspectorii responsabili, sub semnătura lor. Până la moment sunt înregistraţi 625 de agenţi economici.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

primăvară , semănatul , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
35 locuitori

Roşcanii de Jos este un sat din cadrul comunei Ghiduleni, raionul Rezina. Roşcanii de Jos este situat la o distanță de 39 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 35 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.