|
Moldova, afectată de un val de bani falși. Află cum te poți proteja
De la începutul anului 2016 angajații organelor de drept au contracarat activitatea a patru grupări criminale, specializate în punerea în circulație a bancnotelor false de euro în proporții mari.
Falsificatorii de bani au încercat să pună în circulație peste 70 de mii de euro. Însă s-a dovedit că este vorba doar despre o mică parte a acestei scheme, pentru că cantitatea banilor falși în valută străină și moneda națională este mult mai mare. NOI.md a încercat să clarifice cîți bani falși sînt în circulație în Molodva și cum se poate proteja de acest fenomen.
Depistarea grupării criminale care punea în circulație euro falși aduși din UE a devenit al patrulea caz de acest fel, de la începutul anului. Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției (IGP), în anul 2015, au fost depistate peste 1500 de cazuri de fabricare și folosire a banilor falși. Secretarul de presă al poliției, Tamara Procopii, a comunicat pentru NOI.md că în expresie valorică au fost confiscați peste 1,1 milioane de lei.
O bună parte din banii falși revine leului moldovenesc, iar cea mai falsificată bancnotă este cea de 100 de lei. Comparativ cu anii precedenți, volumul banilor falși puși în circulație a crescut de două ori, respectiv, a sporit și riscul de a deveni victimă a acestui gen de infracțiune.
Șefa serviciului de presă al IGP le-a recomandat cetățenilor în cazul celor mai mici suspiciuni privind autencitatea banilor să se adreseze la cel mai apropiat sector de poliție. Banii vor fi trimiși la expertiză la Centrul de expertiză tehnico-criminalistică de pe lîngă IGP. Specialiștii vor efectua expertiza detaliată a bancnotelor, vor stabili conformitatea hîrtiei din care sînt fabricați banii.
Există mai multe metode de fabricare a banilor falși, însă potrivit anchetatorilor, infractorii moldoveni preferă metoda de imprimare și cea chimică. În cadrul unei conferințe de presă dedicată depistării și reținerii grupării criminale specializate în punerea în circulație a bancnotelor false de euro, șeful Direcției fraude economice din cadrul IGP, Alexei Bacoș, a comunicat că bancnotele false de euro pe care infractorii au încercat să le pună recent în circulație au fost fabricate prin metoda imprimării.
Însă deseori falsificatorii de bani recurg la metoda chimică. Astfel, la începutul lunii februarie, organele de drept au deconspirat în Chișinău un atelier pentru fabricarea bancnotelor false, unde infractorii transformau bancnotele de 10 lei în bancnote de 100 de lei. Falsificatorii imprimau o cifră de „0" în plus atît de iscusit, încît organele de drept au avut nevoie de circa doi ani pentru a-i depista și reține.
Expertul judiciar Ina Irjanova a menționat că infractorii folosesc diferite scheme de falsificare a banilor și este destul de complicat de protejat de acet gen de fraudă, însă cei mai „siguri" sînt banii ridicați de la bancomate. Potrivit expertei, terminalele bancare sînt foarte sensibile la banii falși și nu acceptă bancnotele dubioase.
Portalul lifehack.md propune cîteva recomandări, cum în condiții casnice pot fi depistate bancnotele false de 100 de lei, care sînt cele mai falsificate. „În primul rînd, în stînga colțurile superioare și inferioare ale bancnotelor false sînt închise, aproape negre, în original - maro. În al doilea rînd, pe bancnota originală regiunea de trecere păr și fața a lui Ștefan cel Mare este ușor neclară, iar la bancnota falsa este prezent un intens contrast. În al treilea rînd, pe bancnotele contrafăcute firul de argint este deplasat spre stînga, aproape că se confruntă cu Ștefan. În al patrulea rînd, cifra 100 din centru este abia vizibila. Și în al cincelea rînd, bancnotele false nu au fibrele colorate care pot fi observate pe o suprafața alba".
Cui să-i dați crezare și care sfaturi merită a fi luate în calcul, decide fiecare.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1608
- Populația:
- 9060 locuitori
Camenca este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 160 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 9060 de oameni. Camenca a fost menționată documentar în anul 1608.
Comments
(0)