02 may 2016, 14:17 Moldovan reality views 6616
Este imposibilă confiscarea averii corupţilor
02 may 2016, 14:17 Moldovan reality views 6616

Este imposibilă confiscarea averii corupţilor

Comisia Națională de Integritate nu dispune de pârghii reale pentru a verifica averile de peste hotare ale funcționarilor moldoveni.

Măsura confiscării caselor, apartamentelor sau automobilelor se va aplica doar faţă de averea dobândită după intrarea în vigoare a noilor modificări adoptate recent de Guvern, i-a explicat corespondentului Sputnik reprezentantul Comisiei Naționale de Integritate(CNI).

Miercuri, 3 februarie, Cabinetul de Miniștri a operat modificări în legislația anticorupție. Acestea prevăd că averea personală a funcționarilor, a cărei provenință nu poate fi confirmată de veniturile legale, poate fi confiscată. Funcționarii de stat sunt obligați de asemenea să-și declare averea înregistrată peste hotare. De verificarea acestor date se vor ocupa inspectorii de integritate.

"Legea nu are acțiune retroactivă. În cazul în care, la examinarea în Parlament, legii totuși i se va atribui "putere retroactivă", acest lucru ar putea intra în contradicție cu dreptul la proprietate privată, prevăzut în articolul 46 al Constituției Republicii Moldova", a explicat pentru Sputnik șeful Comisiei Naționale de Integritate Anatol Donciu.

Acesta a subliniat că mulți funcționari moldoveni au avere peste hotare, care a fost declarată autorităților locale. Dar este practic impocibilă obținerea unei informații despre numărul caselor, mașinilor, etc., pe care le au aceşti.

"Unii funcționari moldoveni şi-au declarat și mai înainte averile pe care le au în România. Însă procedura de verificare a acestor date se complică din cauza lipsei unei baze normative. Noi ne-am adresat colegilor noștri de la Agenția română pentru Integritate pentru a obține informații cu privire al averea unor cetățeni de-ai noștri, însă am fost refuzaţi. Motivul a fost următorul: nu există baza legală pentru oferirea acestor date", a afirmat Donciu.

CNI a fost creată în anul 2013. În trei ani de activitate, au fost transmise la Procuratura Generală aproximativ 300 de dosare legate de prezentarea incompletă sau incorectă a Declarațiilor de avere. În prezent, sunt examinate doar patru dintre aceste cazuri.

Source: sputnik.md

Keywords:

CNA , avere , confiscare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
5095 locuitori

Bulboaca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi şi la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populația satului constituie 5095 de oameni. Satul este atestat documentar în anul 1711 cu denumirea de Bulboaca Tătărască.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.