05 februarie 2016, 14:17 Realitatea moldovenească views 6821
Este imposibilă confiscarea averii corupţilor
05 februarie 2016, 14:17 Realitatea moldovenească views 6821

Este imposibilă confiscarea averii corupţilor

Comisia Națională de Integritate nu dispune de pârghii reale pentru a verifica averile de peste hotare ale funcționarilor moldoveni.

Măsura confiscării caselor, apartamentelor sau automobilelor se va aplica doar faţă de averea dobândită după intrarea în vigoare a noilor modificări adoptate recent de Guvern, i-a explicat corespondentului Sputnik reprezentantul Comisiei Naționale de Integritate(CNI).

Miercuri, 3 februarie, Cabinetul de Miniștri a operat modificări în legislația anticorupție. Acestea prevăd că averea personală a funcționarilor, a cărei provenință nu poate fi confirmată de veniturile legale, poate fi confiscată. Funcționarii de stat sunt obligați de asemenea să-și declare averea înregistrată peste hotare. De verificarea acestor date se vor ocupa inspectorii de integritate.

"Legea nu are acțiune retroactivă. În cazul în care, la examinarea în Parlament, legii totuși i se va atribui "putere retroactivă", acest lucru ar putea intra în contradicție cu dreptul la proprietate privată, prevăzut în articolul 46 al Constituției Republicii Moldova", a explicat pentru Sputnik șeful Comisiei Naționale de Integritate Anatol Donciu.

Acesta a subliniat că mulți funcționari moldoveni au avere peste hotare, care a fost declarată autorităților locale. Dar este practic impocibilă obținerea unei informații despre numărul caselor, mașinilor, etc., pe care le au aceşti.

"Unii funcționari moldoveni şi-au declarat și mai înainte averile pe care le au în România. Însă procedura de verificare a acestor date se complică din cauza lipsei unei baze normative. Noi ne-am adresat colegilor noștri de la Agenția română pentru Integritate pentru a obține informații cu privire al averea unor cetățeni de-ai noștri, însă am fost refuzaţi. Motivul a fost următorul: nu există baza legală pentru oferirea acestor date", a afirmat Donciu.

CNI a fost creată în anul 2013. În trei ani de activitate, au fost transmise la Procuratura Generală aproximativ 300 de dosare legate de prezentarea incompletă sau incorectă a Declarațiilor de avere. În prezent, sunt examinate doar patru dintre aceste cazuri.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

CNA , avere , confiscare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1771
Populația:
680 locuitori

Pociumbăuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Pociumbăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, care se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 680 de oameni. Satul Pociumbăuți a fost menționat documentar în anul 1771.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.