|
În Chișinău a fost sărbătorită aniversarea a 665 de ani a statalității moldovenești
În cadrul activității clubului istoric și literar "Rusia-Moldova: oameni, evenimente, fapte", un proiect comun al Comunității Ruse din Republica Moldova și al Centrului rus pentru știință și Cultură din Chișinău, a avut loc o conferință dedicată aniversării a 665 de ani a statalității moldovenești.
În sala RCSC a fost lansată o expoziție de carte, care conține lucrările unor oameni de știință moldoveni celebri despre istoria Moldovei și legăturile istorice ruso-moldovenești.
Tema conferinței „Moldova: trecut, prezent, viitor” a atras nu doar istorici, conducători și activiști ai organizațiilor obștești, reprezentanți ai presei și intelectuali creativi, dar și studenți și elevi din liceele din capitală. Doritorii de a cunoaște mai detaliat istoria țării lor natale, au primit în dar ediții istorice.
Un discurs la deschiderea evenimentului a rostit Victor Stepaniuc, doctor în istorie, fost deputat și fost viceprim-ministru al Republicii Moldova, care a evidențiat cele mai importante repere în formarea statului moldovenesc.
Publicul a ascultat cu un mare interes discursul lui Oleg Ozerov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, bazat pe o cunoaștere profundă a faptelor istorice și impregnat de un respect sincer pentru poporul moldovenesc prietenos.
Despre rolul spiritualității în formarea statalității moldovenești a fost descris de rectorul Bisericii Sfîntul Gheorghe din Chișinău, Nicolae Florinschi.
Șeful Centrului informațional-analitic pentru drepturile omului al CEAC, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Mihail Sidorov, a atras atenția celor prezenți asupra aspectelor istorice și juridice ale relațiilor ruso-moldovenești din antichitate pînă în prezent.
Despre legăturile culturale seculare dintre Rusia și Moldova, despre personalitățile care constituie gloria și mîndria ambelor țări, a vorbit Lucrătorul Emerit al Culturii Republicii Moldova, Coordonator al Proiectelor Culturale ale RCSC, Olga Bataeva.
O prezentare despre rolul diplomației publice în păstrarea memoriei istorice a fost făcută de Veaceslav Perju, Președintele Consiliului Public al Republicii Moldova și al Clubului de experți „Strategia Republicii Moldova”. Prezentarea sa a fost completată de Anatolii Dubrovschi, istoric și fost membru al Parlamentului Republicii Moldova.
Elena Beleacova, membră a Parlamentului Republicii Moldova, a remarcat importanța unor astfel de evenimente pentru construirea unei interacțiuni armonioase între Moldova și Rusia în domeniile politic, economic, social și umanitar și a mulțumit organizatorilor și participanților la conferință.
Un discurs de încheiere a ținut președinta Comunității Ruse din Moldova, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Ludmila Lașcenova. Ea a vorbit despre rolul important al organizațiilor obștești în consolidarea înțelegerii reciproce, a păcii și stabilității în Moldova.
Reamintim că informații ample despre istoria Moldovei puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, la rubrica „Istorie”. Tot acolo, în secțiunea „Noi moldovenii”, găsiți informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1791
- Populația:
- 6861 locuitori
Chirsova este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Chirsova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Comrat și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 6861 de oameni. Satul Chirsova a fost menționat documentar în anul 1791.
Comentarii
(0)