|
Corneliu Popovici, despre reforma justiției: "Se politizează, ceea ce este inadmisibil și riscant"
Corneliu Popovici, fostul ministru al Educației, consideră că "procesul de reformare a justiției în țara noastră este unul profund politizat". Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii televizate "Vocile Puterii" de la Exclusiv TV, notează Noi.md.
Corneliu Popovici a menționat că, la fel ca în sistemul justiției, situația este gravă și în alte domenii, cum ar fi: educația; cercetarea; economia.
"Cu părere de rău, pe parcursul ultimilor ani, în aceste domenii atestăm o degradare a situației. Eu nu sînt de acord că trebuie de recurs la metode mult mai dure, pentru că există un risc într-o societate atît de scindată, cum este la noi. Eu, după alegeri, am constatat că avem, cel puțin, 3 Moldove: Moldova capitalei și a centrului țării; o Moldovă periferică și o Moldovă din exterior.
Este important să existe voință politică pentru realizarea acestor reforme, dar să nu fie control politic al lor. Pentru că la noi, deseori, totul se politizează. Inclusiv necesitatea de a face o reformă absolut necesară în sistemul justiției capătă nuanțe politice. Ceea ce este inadmisibil și riscant {...}".
În opinia fostului ministru al Educației, nu metoda bîtei este "fiabilă, dar cea a dialogului".
"Trebuie de consultat, de vorbit cu oamenii, de pășit peste această găoace de partid. Puterea trebuie să-și asume anumite responsabilități și obligațiuni după aceste discuții, dar și riscuri, cu siguranță. Și cînd zic discuții, mă refer la faptul să vedem și un anumit produs, rezultat, impact".
Și analistul politic Anatol Țăranu, a menționat că modalitatea prin care s-a făcut "pînă acum reforma în justiție nu a dat rezultatele scontate, așa că trebuie găsită o formulă suficient de nouă în ceea ce privește promovarea acestui proces".
"La nivelul conceptului reformei justiției, a fost un prăpăd adevărat. Atîtea speranțe s-au investit în vetting, pre-vetting, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova n-a mai înțeles ce înseamnă vetting-ul și prevetting-ul acesta.
Problema este alta: s-a mizat pe schimbarea oamenilor. Dar cum să schimbi oamenii? Toți judecătorii și procurorii, fără excepție, au fost, într-un fel sau altul, implicați în sistem. Ei sînt produsul acestui sistem. Dacă vrei să schimbi oamenii, de unde să-i schimbi, de unde să iei alții?
Sistemul trebuie schimbat. Sistemul trebuie să funcționeze în așa fel ca oamenii care lucrează în acest sistem să nu fie interesați să ia mită, să încalce legea etc. Dacă nu schimbi sistemul, ci doar oamenii, cei care vor veni în sistemul care nu a fost schimbat iar vor fi contaminați de regulile de joc din acel sistem".
Amintim că înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din data de 3 noiembrie, președinta Maia Sandu a menționat într-un interviu că "cea mai mare problemă și cea mai mare dezamăgire a ei în cei 4 ani de mandat este justiția".
"Cea mai importantă lecție este că nu poți să faci reforma justiției cu mănuși albe, așa cum spun cetățenii, i-am auzit că trebuia de acționat mult mai dur și asta vom face, asta trebuie să facă și Parlamentul, și Guvernul imediat după ce se încheie acest scrutin electoral. Unele practici internaționale în materie de reforma justiției s-au dovedit insuficiente, ineficiente pentru cazul Moldovei, unde această corupție a pătruns prea adînc și acești oameni din sistem, după paravanul independenței justiției, au ajuns să trădeze țara, să pună în pericol viitorul acestei țări și așa nu se mai poate. Deci imediat după aceste alegeri, parlamentul și guvernul trebuie să ia măsuri total diferite de ce s-a făcut pînă acum {...}".
Totodată, pe 11 noiembrie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, Maia Sandu s-a arătat nemulțumită de activitatea Procuraturii Anticorupție (PA).
"Schimbările făcute la PA nu au dat rezultate. S-a venit cu o propunere nouă pentru că am văzut un eșec total acolo cu lupta anticorupție".
În replică, PA a venit cu un comunicat, în care s-a plîns de lipsă de personal și buget. "Din păcate, la moment, PA duce o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori (vacanța funcțiilor fiind de circa 50%) și ofițeri, precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și ai tehnicii speciale de investigație)".
În același timp, menționăm că ministerul Justiției nu a fost vizat de remanierile guvernamentale recente, astfel ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, se regăsește în continuare în garnitura Executivului.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 866 locuitori
Mărculeşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Mărculeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 4 km de orașul Florești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 866 de oameni. Satul Mărculești a fost menționat documentar în anul 1588.
Comentarii
(0)