Go to section: Children
14 september 2016, 15:00 Children views 4974
Educaţie cinematografică în școlile moldovenești
14 september 2016, 15:00 Children views 4974

Educaţie cinematografică în școlile moldovenești

Elevii din peste 70 de şcoli din ţară vor avea din acest an un obiect opţional de educaţie cinematografică, aprobat de Ministerul Educaţiei. În cadrul unui proiect implementat de OWH Studio şi PIN Moldova, pe parcursul a doi ani au fost instruiţi peste 140 de profesori din toată ţara.

Directorul general al OWH Studio, Virgil Mărgineanu, a declarat într-o conferinţă de presă că „O lume de văzut" este un proiect implementat în premieră în Republica Moldova şi presupune proiecţii de film documentar în şcoli, care sunt discutate cu elevii. „Ceea ce încercăm noi prin acest proiect este să educăm publicul de pe băncile şcolare, să trezim curiozitatea pentru film, că acesta este o operă, că putem transmite un mesaj şi sperăm că peste cîţiva ani aceşti potenţiali consumatori de film vor bate la uşa cinematografelor şi a producătorilor de film şi vom deveni o ţară producătoare de film", a spus Virgil Mărgineanu.

Specialistul principal al Direcţiei învăţămînt preuniversitar a Ministerul Educaţiei, Natalia Grâu a menţionat că dorinţa este ca elevii să aibă o gândire media critică, analitică. Începând cu anul 2014, au fost desfăşurate mai multe seminare de formare, iniţial erau 30 de instituţii, azi sunt peste 70 de şcoli, este o geografie extinsă de implementare a acestui program.

Pentru acest curs a fost elaborat şi un ghid pentru profesori, un DVD cu 10 proiecţii de film documentar, numărul acestora va fi majorat pe parcurs. „Filmele selectate vin să răspundă la anumite provocări ale tinerii generaţii despre problema discriminării, drepturile copiilor, protejarea mediului etc. Este un factor motivant pentru a studia şi a vedea educaţia altfel, în contextul valorilor pe care acest curricumul îl poate avea în dezvoltarea competenţelor de consum media", a adăugat specialistul de la Ministerul Educaţiei.

Mario Straka, reprezentant PIN Moldova, partener în implementarea proiectului în şcoli, a menţionat că metodologia cursului de cinematografie este recunoscută de UNESCO şi a fost introdusă cu succes în şcolile din Cehia, Slovacia şi Franţa. „Avem 73 de şcoli incluse în proiect, am deschis 23 de cluburi cinematografice, două dintre ele sînt în stînga Nistrului, liderii acestor cluburi sunt tineri de încredere care vor să facă mai mult pentru dezvoltarea ţării. Dezvoltarea societăţii civile este foarte importantă şi lucrul cu tinerii este foarte necesar în această ţară ca să-i convingem să rămînă aici", a menţionat Mario Straka.

Profesoara de la liceul Mihai Eminescu din Făleşti, Elena Mardari, unde este implementat proiectul, a declarat că pedagogii încearcă să fie în pas cu schimbările din societate, iar metodă de educaţie non-formală este foarte interesantă. Totodată aceasta a precizat că filmul prezentat ca suport nu înlocuieşte lecţia, dar o completează şi este catalizator când se analizează anumite probleme din societate.

Source: ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1653
Populația:
1334 locuitori

Onişcani este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sverida și Onişcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Călărași și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1334 de oameni.Satul Onișcani a fost menționat documentar în anul 1653.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.