Go to section: Children
09 december 2016, 10:30 Children views 5104
Meniul şcolilor pentru anul 2016
09 december 2016, 10:30 Children views 5104

Meniul şcolilor pentru anul 2016

Recomandările Ministerului Sănătăţii, cu privire la regimul sănătos de alimentaţie în grădiniţe şi şcoli, a intrat în vigoare. Drept urmare, managerii instituţiilor de învăţămînt sunt obligaţi să asigure copiilor meniul aprobat de autorităţi şi părinţi.

Noile recomandări includ meniuri în funcţie de vârstă, tipul instituţiei şi programul de activitate. De asemenea, este prezentată lista alimentelor permise, este explicat modul de preparare a bucatelor şi sunt indicate normele zilnice.

Noile meniuri includ mai multe fructe şi legume în stare proaspătă, o cantitate suficientă de peşte şi carne, dar şi alimente întîlnite mai rar în alimentaţia copiilor, cum ar fi: pâinea din făină integrală, cereale integrale, fructele uscate, nucile, migdalele, semințele de floarea soarelui și de susan.

În sezonul cald, copiii vor primi salate din roşii, castraveţi, ardei gras, varza albă, rădăcină și frunze din țelină.

În perioada rece, din meniu nu vor lipsi legumele crude și murate, inclusiv morcovul, sfecla, conopida, broccoli, țelina, varza murată şi ardeiul gras.

De asemenea, copiii cu maladii ale ficatului, cei alergici, cu diabet de tip unu şi supraponderalii vor fi alimentaţi în baza unor meniuri speciale.

Din noul regim alimentar au fost excluse mezelurile, grăsimile de porc şi oaie, conservele cu adaos de conservanți artificiali, uleiurile rafinate, laptele nepasteurizat și cel condensat, torturile, bezelele, marmelada, ciocolata şi produsele gătite în condiții casnice.

Keywords:

scoala , alimentatie , elevi

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
147 locuitori

Țapoc este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 147 de oameni. Satul Țapoc a fost menționat documentar în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.