|
Meniul şcolilor pentru anul 2016
Recomandările Ministerului Sănătăţii, cu privire la regimul sănătos de alimentaţie în grădiniţe şi şcoli, a intrat în vigoare. Drept urmare, managerii instituţiilor de învăţămînt sunt obligaţi să asigure copiilor meniul aprobat de autorităţi şi părinţi.
Noile recomandări includ meniuri în funcţie de vârstă, tipul instituţiei şi programul de activitate. De asemenea, este prezentată lista alimentelor permise, este explicat modul de preparare a bucatelor şi sunt indicate normele zilnice.
Noile meniuri includ mai multe fructe şi legume în stare proaspătă, o cantitate suficientă de peşte şi carne, dar şi alimente întîlnite mai rar în alimentaţia copiilor, cum ar fi: pâinea din făină integrală, cereale integrale, fructele uscate, nucile, migdalele, semințele de floarea soarelui și de susan.
În sezonul cald, copiii vor primi salate din roşii, castraveţi, ardei gras, varza albă, rădăcină și frunze din țelină.
În perioada rece, din meniu nu vor lipsi legumele crude și murate, inclusiv morcovul, sfecla, conopida, broccoli, țelina, varza murată şi ardeiul gras.
De asemenea, copiii cu maladii ale ficatului, cei alergici, cu diabet de tip unu şi supraponderalii vor fi alimentaţi în baza unor meniuri speciale.
Din noul regim alimentar au fost excluse mezelurile, grăsimile de porc şi oaie, conservele cu adaos de conservanți artificiali, uleiurile rafinate, laptele nepasteurizat și cel condensat, torturile, bezelele, marmelada, ciocolata şi produsele gătite în condiții casnice.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1910
- Populația:
- 1142 locuitori
Colibabovca este un sat şi comună din raionul Leova. Colibabovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Leova și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1142 de oameni. Satul Colibabovca a fost înființat în anul 1910.
Comments
(0)